Akzo Nobel springt eruit op stabiele beurs

AMSTERDAM, 5 APRIL. Op de beurs sprong vanmorgen bij lage omzetten en geringe koersverschillen Akzo Nobel eruit. Het chemiefonds boekte een winst van 2,30 gulden op 174,80. De beursgraadmeter, de AEX, stond rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 396,8 punten.

AMSTERDAM De koers van Akzo steeg volgens een handelaar door het gerucht dat de Nederlandse regering heeft gekozen voor de Apache helikopter voor de luchtmobiele brigade. De producent van de Apache helikopter, het Amerikaanse Mc Donell Douglas, zou bereid zijn Akzo Nobel compensatie-orders te geven, zodat het bedrijf makkelijker de gesloten Amerikaanse markt voor supervezels kan betreden.

Als argument voor de verder geringe activiteiten voerden handelaren het ongewisse koersverloop van de dollar aan. De Amerikaanse munteenheid viel in de loop van de ochtend ruim een cent terug tot 1,5345 gulden. Daarentegen deden de obligaties het redelijk goed, met de dertigjarige 7,5-procentstaatslening als uitschieter. Deze noteerde 97,80 punt, een plus van 4 dubbeltjes.

Philips zakte zeven dubbeltjes weg op 51,80, door een ruim Amerikaans aanbod. KPN zakte negen dubbeltjes op 53,50 gulden. “Daar hangt nog steeds de schaduw van de tweede aandelentranche boven”, aldus een handelaar. Onder de lokale fondsen onderscheidde De Telegraaf zich met 3,50 gulden winst op 181. Transporteur Frans Maas kwam terug na een slechte dag. Het aandeel kreeg er anderhalve gulden bij op 37,70.

Op de Europese wisselmarkten koerste de dollar vanmorgen lager. In Amsterdam noteerde de munt rond het middaguur 1,5345 gulden, tegen een slotkoers van 1,5480 gisteren. De koers zakte vanmorgen na uitspraken van de Duitse minister van financiën Theo Waigel. Volgens hem ligt de oorzaak van de zwakke positie van de dollar - en de opmars van de mark - vooral in de Verenigde Staten. Behalve de financiële crisis in Mexico lijdt de dollar onder de onzekerheid over het toekomstige Amerikaanse begrotingsbeleid. Waigel vindt het een illusie te denken dat regeringen en centrale banken een tegenwicht kunnen bieden aan de ontwikkelingen op de financiële markten. Valutahandelaren leidden daaruit af dat de Europese banken niet zullen ingrijpen om de dollar te steunen.

De overige wisselkoersen lieten aan het begin van de handel over het algemeen weinig beweging zien.

NEW YORK Op Wall Street stuwde gisteren de opleving van de dollar en de vaste stemming op de obligatiemarkt de aandelenkoersen over een breed front omhoog. De Dow Jones-index voor dertig toonaangevende fondsen sloot 33,20 punten hoger op 4201,61. Daarmee doorbrak de belangrijkste beursmeter voor het eerst in de geschiedenis de 4200-puntengrens.

Toch gingen lang niet alle aandelen omhoog. De stukken van de autofabrikanten kregen fikse koersverliezen te verwerken. De dalingen volgden op de teleurstellende verkoopcijfers over de afgelopen maand die Chrysler en General Motors maandag hadden bekendgemaakt.

TOKIO De Japanse effectenbeurs heeft zich vandaag verder hersteld van de scherpe koersval maandag. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 251,96 punten ofwel 1,6 procent tot 15.882,49. Gisteren ging het koersgemiddelde met 249 punten omhoog na een forse daling met 759 punten maandag.