Afscheid van Schuurs en Van Olphen

Handballers Lambert Schuurs (rechts) en Patrick van Olphen hebben gisteren in Sittard afscheid genomen als international. Recordhouder Schuurs heeft 302 interlands op zijn naam, Van Olphen 221. Nederland speelde gisteren met 21-21 gelijk tegen Bulgarije. Het was een kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap. Een duel zonder sportieve betekenis, omdat Nederland geen kans meer heeft zich nog te plaatsen.

De uitschakeling van het verjongde Oranje was voor de 32-jarige Schuurs aanleiding een punt te zetten achter aan zijn vijftien jaar durende loopbaan. Hij blijft nog wel één seizoen actief voor zijn club Sittardia, waarvoor hij in 1978 als 16-jarige debuteerde met vijf treffers in een bekerduel tegen Blauw Wit.

Zijn eerste wedstrijd voor Oranje speelde hij in 1981. Hij was de meest loyale international. Bijna nooit deed een bondscoach vergeefs een beroep op hem. Begin jaren tachtig legde Schuurs aanbiedingen uit het buitenland naast zich neer. Hij wilde zijn maatschappelijke loopbaan niet op het spel zetten. Als directeur van een bedrijf met 35 werknemers maakt hij dagen van twaalf uur. Op reis met het nationale team kon hij uitslapen. “Dan hoefde ik pas om acht uur uit mijn bed. Ik beschouwde zo'n trip, net als vijf keer in de week trainen, als ontspanning.”