VN-macht vraagt verkenningsvluchten

SARAJEVO, 4 APRIL. De VN-vredesmacht in Bosnië heeft de NAVO om verkenningsvluchten boven Servische stellingen in de moslim-enclave Bihac gevraagd. Gisteren bestookten in Bihac de Serviërs voor de vierde opeenvolgende dag het regeringsleger met artillerie. De VN protesteerden gisteren tegen de beschietingen. Bij de Servische beschietingen werd een Nederlandse waarnemer licht gewond aan het hoofd.

Ook in Centraal-Bosnië werd gisteren hevig gevochten op twee fronten nabij Tuzla. Op één van die fronten werden door de strijdende partijen binnen enkele uren vijftienhonderd granaten afgevuurd. De commandant van de VN-vredesmacht in Bosnië, generaal Rupert Smith, probeert al een week de opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Mladic, te spreken te krijgen om te praten over de beëindiging van de vijandelijkheden. Hij is daar nog steeds niet in geslaagd: de Serviërs, aldus een VN-woordvoerder, schepen de VN met “ontwijkende antwoorden” af. (AP)