Sekte Japan beschuldigt rivaal van aanslag Tokio

TOKIO, 4 APRIL. De Japanse sekte die in verband wordt gebracht met de gifgasaanslag in het metrostelsel van Tokio op 20 maart heeft gisteren opnieuw alle betrokkenheid ontkend en een andere boeddhistische organisatiebeschuldigd van de aanslag.

De Aun Shinrikyo sekte trad in de openbaarheid om toenemende speculaties over het aandeel van de sekte in het gifgas incident, waarbij elf doden en meer dan vijfduizend gewonden vielen, ongedaan te maken.

De politie heeft in de twee weken dat het onderzoek in en rond het gebouwencomplex van de sekte aan de voet van de berg Fuji gaande is, meer dan 100 ton verschillende soorten chemicaliën gevonden. Daaronder bevonden zich bestanddelen voor de vervaardiging van sarin, het gifgas dat tijdens de aanslag Tokio is gebruikt.

Volgens een woordvoerder van de sekte, Fumihiro Joyu, is de suggestie dat zijn sekte iets met de aanslag van doen heeft in de wereld gebracht door de boeddhistische groepering Soka Gakkai. “Zij hebben het complot beraamd met de bedoeling onze organisatie de onderdrukken en te vernietigen”, aldus Joyu.

Volgens een turkoois geklede Joyu, die zei op te treden als de plaatsvervanger van de sekteleider Shoko Asahara, is de Soka Gakkai ook verantwoordelijk voor andere incidenten waarmee de Aun Shinrikyo sekte in verband is gebracht. Zo zou de Soka Gakkai de aanslag van vorige week op Japans hoogste politiefunctionaris - belast met het onderzoek naar de sekte - hebben uitgevoerd.

De Soka Gakkai, die meer dan acht miljoen aanhangers heeft en de Shinshinto partij steunt, wees de beschuldigingen van de Aun Shinrikyo sekte onmiddellijk van de hand. “Eerst gaven ze het Amerikaanse leger de schuld en toen was het de Japanse regering. De suggestie dat de Soka Gakkai schuld heeft raakt kant nog wal,” aldus een woordvoerder van de organisatie.

Fumihiro Joyu deed zijn uitspraken in de buitenlandse journalistenclub van Japan. Hij zei dat zijn sekte er geen enkel belang bij heeft aanslagen te plegen of mensen te ontvoeren: “Wij zijn boeddhisten, we koesteren de vrede.” (Reuter)