Oud-schaatsers willen status van amateur terug

DAVOS, 4 APRIL. Vier schaatskampioenen uit het grijze verleden hebben bij de internationale schaatsunie (ISU) een verzoek ingediend om de amateurstatus terug te krijgen. Het gaat om Jan Bols, Kees Verkerk, Eddy Verheijen en Jappie van Dijk.

Het viertal tekende na de Olympische Winterspelen in 1972 (Sapporo) een contract met een professionele organisatie. Het initiatief werd geen succes, na twee jaar was de club ter ziele. De schaatsers bleven bij ISU op de zwarte lijst staan.

Nu is er een mogelijkheid tot eerherstel. “Als je dat ten minste zo mag noemen”, aldus Jan Bols. “Ach, we kunnen schoon schip maken. Leuk dat die mogelijkheid er is. Als ik nu weer zou willen gaan schaatsen, kan dat.” Bols is een nieuwe carrière overigens niet van plan.