Onhandige komedie in een grauw kraakpand

Voorstelling: Ans, Mildred, Mavis & Kassiem door Cosmic. Script en regie: Helmert Woudenberg. Idee en spel: Helen Kamperveen, Paulette Smit, Hakim Traïdia, Kim Zoutendijk. Gezien 2/4, Amsterdam, Theater Cosmic. Aldaar t/m 9/4.

Helen Kamperveen en Paulette Smit geven ze al jaren gestalte, de Surinaamse Mildred en de Amsterdamse Ans, en dat is van begin tot eind te merken aan de vanzelfsprekendheid waarmee ze hun typetjes neerzetten. Boezemvriendinnen voor het leven zijn dit, twee vrouwen die elkaar al jaren kennen, goochem en verknocht. Blonde Ans is een goeiïge gelegenheidsprostituée in een gemeen glanzende duster van kunstvezel, Mildred een zeven jaar geleden verlaten echtgenote met een gebeiteld kapsel en in een te strak wollen mantelpak. Samen gaan ze het grauwe leven van alledag te lijf, fantasierijk het Nederlands verhaspelend, de één Surinaams ferm-filosofisch, de ander Hollands link en beiden henne-eitjes-zacht.

Smit en Kamperveen hadden Ans en Mildred al vaak als succes-act op bedrijfsfeesten gepresenteerd toen ze besloten dat het tijd werd voor een avondvullend theaterstuk. Ze bedachten twee nieuwe personages, een grote dochter voor Mildred, een Algerijnse minnaar voor Ans, engageerden twee acteurs en op basis van hun improvisaties knutselde regisseur Helmert Woudenberg het stuk Ans, Mildred, Mavis & Kassiem in elkaar.

Het werd een onhandige sitcom, met achterhaald actuele elementen als een kraakpand en een onnodig langdurige uitleg van iedere stap in de weinig subtiele intrige, waardoor telkens twee van de vier personages gedwongen zijn om er voor spek en bonen bij te zitten. Maar het meest fnuikend is het gebrek aan ruimte voor de ontplooiïng van de nieuwe figuren. Hakim Traïdia en Kim Zoutendijk krijgen geen kans veel te maken van dochter Mavis en minnaar Kassiem. Vooral Traïdia probeert iets meer te leggen in zijn rol, maar hij blijft een aangever voor Ans en Mildred. En zo doet de voorstelling alleen iets als Kamperveen en Smit tekeer gaan zoals ze dat gewoon zijn, namelijk als komisch nummer.

    • Joyce Roodnat