Obligate Maatstaf

Maatstaf 1995-2. De Arbeiderspers, 78 blz. ƒ 22,50

Een gedicht van Jaap Harten, 'Helga Ruebsamen in smoking', staat behalve in Bzzlletin ook in de nieuwe Maatstaf. Hij schreef er tevens een voor Fritzi ten Harmsen van Beek: “Nachtelijke Grote Dame van de Poëzie, uw recalcitrante partituur hoeft voor geen centje opgepoetst”.

Maatstaf opent met een uitvoerig artikel van Klaus Zickhardt over Verwoest Arcadië van Gerrit Komrij. “Geen bewonderenswaardiger roman in onze recente literatuur dan Verwoest Arcadië, wat het tijdsverloop betreft verbrokkelder dan je voor mogelijk zou houden, maar gaaf als geen ander door de intense vervlechting van al zijn motieven.”

Deze aflevering van Maatstaf is een beetje een obligaat ding geworden, zonder bijzondere noodzaak of hartstocht. Het proza van Hilde de Bresser, Arthur Japin en Michiel van Kempen is in orde maar nergens steekt een Tantaluskwelling in.

    • Margot Engelen