Moskou wil Iran reactoren leveren ondanks druk VS

MOSKOU, 4 APRIL. Rusland weigert ondanks dringende Amerikaanse verzoeken af te zien van de levering van kernreactoren aan Iran. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, kreeg gisteren van premier Tsjernomyrdin nul op het rekest.

Volgens The New York Times hebben de Amerikanen de Russische autoriteiten vertrouwelijke informatie over het Iraanse kernprogramma overhandigd. In de documenten wordt volgens het blad aangetoond dat Iran uit is op de produktie van kernwapens. Het in januari met Moskou getekende contract voor de levering van vier kernreactoren voor één miljard dollar stelt Iran in staat vijf tot tien jaar te winnen bij de verwezenlijking van dat plan, aldus The New York Times.

Moskou liet zich echter niet vermurwen. “De Russische regering heeft niet ingestemd met een wijziging van haar standpunt over de verkoop”, aldus een teleurgestelde Perry na zijn gesprek met Tsjernomyrdin. De premier, aldus Perry, had de Amerikaanse argumenten dat Iran de reactorbrandstof en de Russische technologie kan misbruiken voor de produktie van kernwapens ter kennis genomen, maar aangevoerd dat Rusland misbruik door straffe controle zal voorkomen.

De afwijzing is een bittere pil voor Washington. Daar kwam nog bij dat Perry's Russische collega, Gratsjov, gisteren dreigde dat Rusland in het geval van uitbreiding van de NAVO met landen in Oost-Europa zich niet langer zal houden aan het verdrag over de conventionele troepensterkte in Europa, CFE.

Bovendien kreeg Perry - volgens het persbureau Itar-Tass - van de voorzitter van de Federatieraad, een van de kamers van het Russische parlement, te horen dat het parlement waarschijnlijk zal weigeren het START-2-akkoord over de beperking van de strategische kernbewapening te ratificeren. Vladimir Sjoemeiko voerde de frictie over de uitbreiding van de NAVO als motief voor de waarschijnlijke weigering aan. Perry zelf zei gisteren niet te verwachten dat de NAVO op korte termijn zal worden uitgebreid.

De Russische weigering af te zien van de verkoop van kernreactoren aan Iran wordt door het Witte Huis niet gezien als Ruslands laatste woord over de kwestie. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Mike McCurry, is er nog ruimte voor “heel wat dialoog” over de zaak als de presidenten Clinton en Jeltsin elkaar op 9 mei ontmoeten. Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wordt de mogelijkheid bestudeerd om Rusland, in ruil voor het afzien van de levering aan Iran, te betrekken bij de levering van lichtwaterreactoren aan Noord-Korea. (Reuter, AP, AFP)