Klacht tegen vice-premier van Spanje ontvankelijk

MADRID, 4 ARPIL. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft gisteren de aanklacht ontvankelijk verklaard wegens misbruik van openbare gelden tegen de socialistische vice-premier Narcíso Serra.

Volgens een verklaring van de eind februari gevangen genomen ex-politiechef Luis Roldán zou Serra de geheime overheidsfondsen voor de financiering van acties tegen terreur- en drugsbendes hebben benut voor het uitvoeren van een onderzoek naar de voormalig topman van de Spaanse bank Banesto, Mario Conde. Ook beschuldigingen in dit verband tegen de Spaanse minister van defensie Julían García Vargas zullen worden onderzocht.

Het ontvankelijk verklaren van de klacht tegen Serra is de eerste rechterlijke stap naar aanleiding van de beschuldigingen van Roldán. Deze was tien maanden lang voortvluchtig, nadat er uitgebreide onderzoeken tegen hem liepen wegens grootschalige corruptie die hij zou hebben gepleegd. Vlak na zijn vlucht verklaarde de ex-topman van de Guardia Civil dat hij “een boekje zou open doen” over misstanden binnen de regering-González, mocht hij alsnog gevangen worden genomen. Sinds hij werd opgepakt heeft Roldán twee voormalige ministers van binnenlandse zaken uit verschillende kabinetten-González beschuldigd van het op grote schaal uitbetalen van extra salarissen uit geheime gelden, de fondos reservados.

De beschuldiging tegen vice-premier Serra en minister van defensie García Vargas staan volgens de beslissing van het Hooggerechtshof geheel los van dat laatste. De kwestie betreft een uitgebreid onderzoek dat Serra zou hebben laten verrichten door een Amerikaanse onderzoeksbureau naar de zakelijke en persoonlijke handel en wandel van de ex-bankier Conde van Banesto. Serra heeft de laatste weken publiekelijk ontkend ontkend dat hij opdracht heeft gegeven voor het onderzoek naar Conde. Laatstgenoemde is inmiddels beschuldigd van grootscheepse fraude bij zijn bank en op vrije voeten na het betalen van een borg. Voor zijn spectaculaire val koesterde Conde evenwel vergaande politieke ambities. Voor het onderzoek naar Conde zou Serra geheime fondsen hebben gebruikt die waren bedoeld voor speciale projecten van de Cesid, de Spaanse militaire inlichtingendienst.