Justitie zou geen bewijs hebben tegen RaRa-verdachten

AMSTERDAM, 4 APRIL. Justitie beschikt volgens de advocaat van de Amsterdamse journalisten H. Krikke en J. Müter niet over bewijzen dat haar cliënten betrokken zijn bij de terreurorganisatie RaRa.

Advocate T. Prakken van het tweetal, dat gisteren na zes dagen verhoor werd vrijgelaten door de Haagse politie, zei gisteren op een persconferentie in Amsterdam dat justitie volgens haar “geen poot heeft om op te staan”. Prakken blijft ernaar streven inzage te krijgen in het complete dossier waarover justitie zou beschikken. Müter en Krikke beraden zich op stappen die moeten leiden tot hun rehabilitatie.

Het bewijsmateriaal dat justitie de twee volgens Prakken heeft getoond, behelst een anonieme brief waarin gewag wordt gemaakt van geldsteun aan RaRa, enkele afgeluisterde telefoongesprekken en een vergelijking van teksten van Mütter en Krikke met 'claimbrieven' van RaRa.

Volgens justitie zijn de twee gisteren vrijgelaten, omdat “ook zonder voortgezette vrijheidsbeneming het onderzoek ongestoord voortgang kan vinden”. Prakken meent dat het onnodig was haar cliënten aan te houden, omdat zij zich ook vrijwillig wel zouden hebben laten verhoren. De twee hebben overigens volgens justitie “nauwelijks gebruik gemaakt” van de gelegenheid te reageren op de resultaten van het onderzoek.

Krikke en Müter werden vorige week dinsdag aangehouden. Krikke kreeg naar eigen zeggen te horen “dat als ik zou protesteren, ik ook horizontaal kon worden afgevoerd”. De rit ging naar justitie in Den Haag. Müter was diezelfde ochtend op weg naar zijn werk toen hij “van de fiets werd gehaald” en in een gereedstaande auto moest stappen.

Beiden blijven bij hun ontkenning dat er een relatie zou bestaan tussen RaRa en het onderzoekscollectief Opstand. “Mijn hart klopte vorige week in mijn keel en nu weer. Ik vroeg me steeds af: waarom?” zei Krikke, die het aantal vragen dat hem werd voorgelegd precies bijhield: 111. “Over mijn opleiding, over journalisten, opdrachtgevers, over wat ik voelde, dacht, van plan ben.”

Op sommige dagen werden ze volgens Müter niet gelucht. Afgelopen vrijdag werden ze in een cel gezet waar de radio negen uur achter elkaar stond afgestemd op één en dezelfde zender: radio 2. Ondanks deze handelwijze zei Müter verder niet onvriendelijk bejegend te zijn tijdens de verhoren. Krikke zegt daarentegen te zijn bedreigd met schoppen en slaan. Volgens de Haagse persofficier N. Zandbergen “is er geen enkele aanleiding te veronderstellen dat de heer Krikke niet correct zou zijn behandeld”. Het onderzoek naar de twee wordt voortgezet.

Vorig jaar september verrichtte justitie diverse huiszoekingen bij hen en andere leden van het Amsterdamse onderzoekscollectief Opstand. Later maakte justitie bekend dat Krikke en Müter verdacht werden lid te zijn van de organisatie RaRa, de Revolutionaire anti-racistische actie, die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag op het woonhuis van staatssecretaris Kosto van justitie in november 1991 en de aanslag op het ministerie van sociale zaken in Den Haag in 1993. RaRa heeft de aanslag destijds met een zogeheten 'claimbrief' opgeëist.