Jeltsin tekent begroting Rusland voor jaar 1995

MOSKOU, 4 APRIL. President Jeltsin heeft zijn handtekening gezet onder de begroting van Rusland voor het jaar 1995. De begroting is een essentieel onderdeel van de overeenkomst over een lening van 6,4 miljard dollar, die vorige maand werd gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De begroting nam de laatste horde in het parlement op 22 maart en is op 31 maart maart getekend door Jeltsin. Dit maakten woordvoeders van de Russische president, die zelf op een werkvakantie is in zuid-Rusland, vanmorgen bekend.

De begroting die tot doel heeft om de inflatie sterk terug te brengen, voorziet in uitgaven van 248 biljoen roebel (ruim 75 miljard gulden) en inkomsten van 175 biljoen roebel. Het begrotingtekort van 73 biljoen roebel dat wordt voorzien bedraagt minder dan 5,6 procent van het bruto binnenlands produkt van Rusland. Dat is veel lager dan het begrotingstekort van 11 procent vorig jaar.

Russische regeringsvertegenwoordigers rekenen nu op een definitieve goedkeuring van de lening door de directie van het IMF deze maand, waarna onmiddellijk 1,1 miljard dollar wordt vrijgegeven als eerste tranche. Dit geld verlicht het huidige geldgebrek van de overheid, dat heviger is geworden door de oorlog in Tsetsjenië.

De regereing heeft als doelstelling om de maandelijke inflatie van terug te brengen tot 1 procent in de tweede helft van dit jaar. Nu is de maandelijke inflatie nog zo'n 9 procent. Om die reden stopt de Centrale Bank met het bijdrukken van bankbiljetten om het financieringstekort te financieren. Minister Yasin van economie heeft al eerder gezegd te verwachten dat de jaarlijkse inflatie zal terugvallen tot 15 procent in 1996 of 1997.

In vergelijking met vorige jaren is de regering nu snel met het verwerven van goedkeuring voor de begroting. In 1994 duurde het bijvoorbeeld tot de zomer voor de begroting was goedgekeurd. De goedkeuring van de begroting voor 1995 wordt dan ook gezien als een succes voor de regering.

De economie is na jaren van scherpe teruggang nu voorzichtig in herstel. Als de huidige trend doorzet laat de economie in 1997 voor het eerst weer eens groei zien. Afgelopen vrijdag zei de voormalige premier Gajdar dat het anti-inflatie beleid in de tweede helft van het jaar vruchten afwerpt: “tegen het einde van het jaar kunnen we stabilizering hebben van de industriële produktie en een begin van economische groei.” (AP)