Italiaanse perfectionist foetert op Bayern-spelers

MÜNCHEN, 4 APRIL. De Ajacieden zijn heelhuids uit de slag met Heerenveen tevoorschijn gekomen. “Ze zijn er helemaal klaar voor”, pleegt hun trainer Louis van Gaal dan te zeggen. In het Abe Lenstra-stadion hebben ze zondagavond een voorproefje gekregen van wat hen morgen in het Olympia Stadion van München te wachten staat. Tegenstander Bayern mag dan al maanden wanhopig naar de gewenste vorm zoeken, Duitsers zijn Duitsers, ze zullen werken tot ze kunnen oogsten.

De crisis is groot bij Bayern. Trainer Giovanni Trapattoni heeft zijn spelers na de 3-1 nederlaag zaterdag tegen FC Köln ten einde raad bijeengeroepen en hun zonder twijfel nog eens het belang van de halve finale in de Champions League verteld. De 55-jarige Italiaanse perfectionist zal gefoeterd hebben, zoals alleen hij dat kan, zoals hij de spelers van Inter en Juventus naar grote Europese hoogten stuwde. Maar het is de vraag of de Bayern-spelers zijn koeterwaals van Italiaans, Duits en Engels voldoende hebben begrepen.

Voor Trapattoni gelden slechts belangrijke wedstrijden. Daarin valt voor hem en zijn club de meeste eer te behalen. Wekenlang pleegt il tedesco (de Duitser), zoals hij vanwege zijn uiterlijk in Italië werd genoemd, met de tactiek voor de eerstvolgende belangrijke wedstrijd in zijn hoofd te lopen. Wekenlang pleegt hij op de trainingen oefenvormen te geven die de basis moeten zijn voor die ene wedstrijd. 'Rondootjes', de populaire partijtjes van vijf tegen twee, zijn bij hem taboe. Op de training mag niet gelachen geworden. Daar moet geoefend worden op tactiek, altijd maar tactiek.

Inter en Juventus zijn er groot door geworden. Niet met oogstrelend voetbal, maar met 'resultaatvoetbal', zoals Trapattoni het noemt. “Voetbal speel je om te winnen. De supporters komen in de eerste plaats om hun club te zien winnen. Daarvoor is maar één doelpunt nodig. Mooi voetbal zonder te winnen, is op den duur niet aan supporters besteed”, herhaalde 'Trap' hardnekkig zijn visie bij zijn aanstelling bij Bayern.

Omdat Duitsers tegenwoordig bij voorkeur 'op de counter' spelen, wordt de zienswijze van Trapattoni bij Bayern geaccepteerd. Alleen wordt er veel te weinig gewonnen, vooral in de Bundesliga. Maar Ajax-trainer Van Gaal is gewaarschuwd. Hij begrijpt dat zijn elftal niet te nadrukkelijk zijn bekende aanvallende spel mag spelen. Ajax is er intussen echter aan gewend geraakt hoe tegenstanders in de Champions League de Amsterdamse ploeg bestrijden, meent Van Gaal. Ze trekken zich terug, omdat ze weten dat Ajax altijd op de aanval speelt.

Wat dat betreft werd Ajax zondagavond door Heerenveen verrast. Al binnen tien minuten stond de koploper met 2-0 achter. “Door persoonlijke fouten”, herhaalde Van Gaal gisteren nog eens tijdens de persconferentie voor wie maar niet wil begrijpen dat Ajax alleen verliest door peroonlijke fouten. “Die fouten die begaan zijn passen bij de structuur en het systeem van Ajax. Wanneer er pressie moet worden uitgeoefend moet er druk op de bal zijn. Wanneer dat er niet is, komt altijd een speler vrij te staan. En zo scoorde Heerenveen.”

Dat Regtop tot tweemaal toe op individuele klasse de Ajax-verdediging uitspeelde, kan door de onpartijdige toeschouwer ook aan de kwaliteiten van de Heerenveense aanvaller worden toegeschreven. Zo is er altijd discussie over de back die zijn buitenspeler niet kan houden omdat hij slecht speelde of omdat de buitenspeler zo goed was. Over de keeper die een strafschop stopte, zoals zondag l'Ami die van Overmars, omdat hij snel reageerde en zich goed opstelde, of omdat de strafschopnemer de bal te zacht en voorspelbaar inschoot. Maar bij Ajax wordt van de eigen kracht uitgegaan. Wanneer Ajax scoort is dat meestal fantastisch, wanneer de tegenstander scoort is dat vaak een persoonlijke Ajax-fout.

Zo kweekt Van Gaal zelfbewuste spelers, spelers die bij een tegenslag zoals een tegendoelpunt zich niet neerleggen bij het mogelijke surplus aan kwaliteiten van de tegenstander. Zich niet ondergeschikt maken aan de tegenstander. Eerst de fout en de schuld bij jezelf zoeken, is een gezond streven. Een vorm van zelfkritiek die ervoor moet zorgen dat geen arrogantie binnensluipt. Want wie zo vaak wint, zo vaak mooi voetbal speelt, zo vaak wordt gevierd, moet oppassen niet ten onder te gaan aan zelfingenomenheid. En vooral bij een jeugdig elftal bestaat voortdurend gevaar voor zo'n houding.

Van Gaal is ervan overtuigd dat hij zijn spelers niet op de gevaren hoeft te wijzen die in München dreigen. Hoe zwak Bayern ook speelt en hoeveel geluk de ploeg ook heeft gehad tegen Göteborg, dat in de kwartfinale van de Champions League moest aantreden zonder wedstrijdritme omdat de Zweedse competitie nog niet was begonnen, Bayern is een club van traditie, Bayern is een club van Duitsers, met een sluwe Italiaanse trainer.

Ajax heeft in Heerenveen een voorproefje gehad, meent Van Gaal. Mede daarom heeft hij zijn spelers gistermorgen bij de wedstrijdanalyse een compliment gegeven. “Ze zijn met 2-0 achtergekomen, zijn teruggekomen tot 2-2, werden weer op een achterstand gezet en zijn weer teruggekomen. Dat getuigt van een goede instelling.” Van Gaal wil daarmee aangeven dat het de Ajax-voetballers niet alleen om geld gaat, zoals dat is te verdienen in de Champions League, maar dat ze ook altijd de wil om te winnen hebben, dat er ook met het hart wordt gevoetbald.

De Ajax-selectie bestaat uit zeventien spelers. Silooy is toegevoegd voor het geval Van Vossen niet kan spelen. De laatste heeft een gebroken pink en draagt nu een soort koker als spalk, waardoor de pink niet kan worden gebogen. Het kan zijn dat de Turkse scheidsrechter Ahmed Ackar Van Vossen het spelen (wanneer Van Gaal hem wil opstellen) niet toestaat. Zondag zat Van Vossen op de reservebank in Heerenveen, gereed om in te vallen. Scheidsrechter Uilenberg zag geen bezwaar. Dat roept herinneringen op aan de WK-finale van 1978 toen René van de Kerkhof na felle protesten van de Argentijnse aanvoerder Passarella bij de Italiaanse scheidsrechter Gonella niet mocht meedoen. De Nederlander droeg toen een gipsen manchet om zijn pols.

    • Guus van Holland