Israel geschokt over voorgenomen verkoop objecten uit Holocaust

TEL AVIV, 4 APRIL. Een golf van verontwaardiging en een daarop volgend politieonderzoek hebben vanmorgen een openbare verkoop in Israel voorkomen van objecten die met de vernietiging van joden door de nazi's in de Tweede wereldoorlog te maken hebben. Met woede en afgrijzen reageerden politici en overlevenden van de Holocaust op de voorgenomen verkoop voor 300 dollar van wat in de catalogus van de openbare verkoping wordt omschreven als een stuk zeep dat de nazi's hadden gemaakt van lichaamsvet van vermoorde joden. “Hoe heeft iemand het lef in Israel zoiets uit winstbejag te verkopen”, zei opperrabbijn Israel Lau vanmorgen.

De openbare verkoping zou op 25 april in Tel Aviv plaats hebben, twee dagen voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Behalve het in de aanbieding gekomen stuk zeep zouden ook David-sterren en Duitse documenten met cijfers en opdrachten over deportatie van joden in de verkoop komen.

Professor Yehuda Bauer, een bekende Israelische deskundige van de Holocaust van de universiteit van Jeruzalem, zei vanmorgen in een radio-vraaggesprek dat de Duitsers verschrikkelijke dingen hebben gedaan maar geen zeep van vermoorde joden hebben gemaakt. Volgens hem is de zeep die doorgaat voor 'menselijke zeep' van plantaardige vetten gemaakt. Niettemin is de 'zeep-mythe' onder overlevenden van de Holocaust zo sterk dat het bekend worden van het voornemen zo'n stuk zeep in Israel te verkopen de samenleving schokt.

Het stuk zeep en andere objecten zijn in de aanbieding gebracht door Moshe Yahalom uit Tel Aviv. Hij zei gisteren dat zijn overleden vader, zelf een overlevende van de Holocaust, het omstreden stuk zeep uit Buchenwald had meegenomen. Omdat hij in Israel naar zijn zeggen ten onrechte van verkrachting was veroordeeld en daardoor in grote financiële problemen was gekomen had hij besloten zijn hele huisraad te verkopen inclusief het stuk zeep en andere objecten die zijn vader over de Holocaust had verzameld.

Opperrabbijn Israel Lau, een overlevende van de Holocaust, is van mening dat indien zou blijken dat het gewraakte stuk zeep van vermoorde joden is gemaakt het in Israel moet worden begraven. Andere objecten over de holocaust mogen volgens hem wel worden verkocht mits de koper ze overdraagt aan Yad Vashem, het monument in Jeruzalem dat herinnert aan de holocaust. Avner Shalev, de directeur van Yad Vashem zei gisteren dat het stuk zeep wetenschappelijk zal worden getest. Moshe Mardik, de eigenaar van de veiling in Tel Aviv zei vandaag tegen een Israelische krant dat hij een paar jaar geleden ook een stuk zeep heeft verkocht dat doorging voor van vermoorde joden gemaakte zeep.