IOC erkent dansbond

MONACO, 4 APRIL. In de nabije toekomst kunnen wellicht niet alleen op de sintelbaan en in het zwembad olympische medailles worden gewonnen, maar ook in de danszaal. Dat is de consequentie van de voorlopige erkenning door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van de Internationale Danssport Federatie. Ballroom dancing hoort sinds gisteren bij de negentien sporten die wel door het IOC zijn erkend, maar nog niet op het olympisch programma staan. Andere sporten die nog wachten op toelating tot de Spelen zijn: korfbal, alpinisme, squash, golf, surfen en karate.

Strandvolleybal, softbal en mountain biking zullen in 1996 in Atlanta voor het eerst worden beoefend. In 2000 in Sydney zal ook aan triathlon en taekwando worden gedaan.

IOC-voorzitter Samaranch verwierp gisteren de suggesties China wegens het gebruik van doping uit te sluiten van internationale sportwedstrijden. Australische zwemautoriteiten stelden zondag voor China vier jaar uit te sluiten omdat elf Chinese sporters, onder wie zeven zwemmers, vorig jaar oktober bij de Aziatische Spelen in Hiroshima op doping werden betrapt.

“De olympische beweging zet zijn strijd tegen het gebruik van verboden middelen onverminderd voort. Er is geen geldige reden op zichzelf staande dopinggevallen te generaliseren en oneerlijk te oordelen over de sport in een land of een volk, wanneer de fout ligt bij een kleine minderheid”, aldus Samaranch.