IADB: L-Amerika, houd hervorming vast

JERUZALEM, 4 APRIL. Mexico krijgt uitsluitend hulp van de Inter-American Development Bank (IADB) als het land doorgaat met de hervorming van de economie. “Ons geld is voorwaardelijk ... alleen als het Mexicaanse beleid gezond is zal het geld er zijn”, zei de Amerikaanse onderminister Lawrence Summers (financiën) gisteren in Jeruzalem.

De IADB die betrokken is bij reddingsplan van 50 miljard dollar om de financiële crisis in Mexico te bestrijden, houdt in Jeruzalem een conferentie die gisteren is begonnen. Onder de ongeveer 2.000 bijeengekomen bankiers en zakenlieden overheerste de mening dat Mexico de hulp krijgt die het land nodig heeft. De Mexicaanse minister Guillermo Ortiz (financiën) zei dat hij nog steeds onderhandelt met banken over leningen. Onlangs mislukte een poging door Mexico om 3 miljard dollar los te krijgen bij commerciële banken.

Summers is van mening dat het op dit moment redelijk goed gaat in Mexico, nu de eerste bedragen van het hulppakket zijn binnengekomen. De aandelenmarkt die de afgelopen maanden dramatsch is gedaald, is weer wat gestegen. De sterk in waarde gedaalde peso is wat stabieler en er is sprake van een groeiend belang van beleggers in het land.

De hulp aan Mexico heeft juist tot doel om het vertrouwen van de beleggers in Latijns Amerika te herwinnen. Sinds Mexico in december 1994 zijn munt devalueerde hebben de beleggers massaal aandelen en obligaties verkocht in de Latijns-Amerikaanse regio, vooral in Argentinië. De Argentijnse minister Domingo Cavallo (financiën) zei goede hoop te hebben op een miljard dollar aan steun van internationale banken.

De deelnemers aan de conferentie waarschuwden Latijns Amerika om vooral vast te houden aan hun hervormingsplannen. “De lessen die wij hebben geleerd in de laatste maanden zijn dat er geen alternatief is voor wat we nu al doen op het pad van de hervormingen”, zei IADB-voorzitter Enrique Iglesias. Volgens een IADB-rapport zal de groei in Latijns Amerika terugvallen als gevolg van de hoge rentestand, waardoor de kapitaalsstromen beweeglijk blijven.

De IADB is een van de grootste ontwikkelimngsbanken ter wereld en financiert vooral projecten in Midden- en Zuid-Amerika. In 1994 werd voor 5,3 miljard dollar aan leningen verstrekt. Om het jaar wordt de jaarvergadering gehouden buiten Latijns-Amerika. (AP/DPA)