Dollar negeert steunoperatie VS en Japan

AMSTERDAM, 4 APRIL. Ondanks herhaalde steunaankopen van de Japanse en Amerikaanse monetaire autoriteiten heeft de Japanse yen vannacht een nieuw hoogterecord bereikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Vanochtend werd een koers genoteerd van 85,55 yen voor een dollar. Het vorige record, dat de yen vrijdag in New York noteerde, was 86,30 yen.

De Japanse minister van handel, Ryutaro Hashimoto, zei “extreem bezorgd” te zijn over de hoge koers van de yen en de val van de Japanse aandelen met bijna vijf procent gisteren. Een zwakke dollar en vallende aandelenkoersen kunnen “fatale schade toebrengen aan de economie”, aldus Hashimoto.

Vandaag tegen het middaguur herstelde de dollar zich in Europa licht op 86,45 yen. De Amerikaanse munt profiteerde vanmorgen licht van de daadwerkelijke vaststelling van de Duitse beleningsrente, die zakte van 4,85 procent naar 4,5 procent. Die verlaging was vorige week door de Duitse centrale bank, de Bundesbank, al aangekondigd samen met een verlaging van het disconto met een een half procent van 4,5 procent naar 4 procent.

Sinds de Duitse renteverlaging is de verhouding tussen de Duitse mark (en de gulden) en de dollar niet verbeterd in Europees voordeel, maar wel stabiel gebleven op een koers van tussen de 1,53 gulden en 1,5450 gulden. Tegen het middaguur stond de koers van de dollar op 1,5417 gulden, tegen een Europese slotkoers van 1,5355 gisteren. In Europa noteerden de meeste munten buiten het blok rond de Duitse mark vanmorgen licht lager ten opzichte van de Duitse mark.

Nadat de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in de nacht van zondag op maandag voor het eerst sinds drie jaar steunaankopen van dollars in Tokio had verricht en ook dollars kocht in Singapore, herhaalde de 'Fed' steunacties gisterenmiddag in New York. Ook de Bank van Japan intervenieerde in Tokio. Handelaren gaan er van uit dat een verlaging van het officiële disconto in Japan, dat nu op 1,75 procent staat, de yen enig soelaas kan bieden. Onduidelijk is of een verlaging van 0,5 procentpunt al in de yenkoers is verdisconteerd. Vrijdag verlaagde de Bank van Japan het centrale geldmarkttarief tot 1,25 procent, maar dat had geen effect op de valutamarkt.

De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, zei dat de Amerikaanse regering een sterke dollar nastreeft. De Verenigde Staten streven er volgens hem naar om de fundamentele zwakheden van de dollar, een begrotingstekort en het tekort op de betalingsbalans dat deels wordt veroorzaakt door onvoldoende binnenlandse besparingen in de VS, te verbeteren.

De effectenbeurs in Tokyo wist zich vanmorgen slechts licht te herstellen van de klap van gisteren. het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen ging met 249,24 punten omhoog tot 15.630,53, een stijging van 1,6 procent. Gisteren kelderde de Nikkei met 4,7 procent.