Dodental Vietnamoorlog hoger dan verondersteld

HANOI, 4 APRIL. Tijdens de Vietnamoorlog zijn in Noord-Vietnam aan militaire zijde 1,1 miljoen doden en 600.000 gewonden gevallen. Dat heeft de Vietnamese regering gisteren bekendgemaakt, twintig jaar na afloop van de oorlog.

Exacte cijfers over het aantal Noordvietnamese militaire slachtoffers werden nooit eerder officieel bekendgemaakt; Amerikaanse schattingen gingen uit van ongeveer 666.000 doden. Tijdens de oorlog zouden de Vietnamese autoriteiten lagere cijfers hebben genoemd om de moraal van het leger niet negatief te beïnvloeden. Waarom Hanoi zo lang gewacht heeft met het bekend maken van de juiste cijfers is onduidelijk.

Het Vietnamese ministerie van arbeid, oorlogsinvaliden en sociale zaken, dat de cijfers bekendmaakte, meldde verder dat in de 21 jaar van conflicten ruim twee miljoen burgers zijn gedood en een zelfde aantal gewond. Ongeveer 50.000 kinderen zouden door toedoen van het ontbladeringsmiddel Agent Orange aangeboren afwijkingen hebben gekregen. De Amerikaanse soldaten gebruikten het middel in hun strijd tegen de Vietnamese troepen die bescherming zochten in het oerwoud.

Aan Zuidvietnamese zijde kwamen 223.748 militairen om het leven. De Verenigde Staten verloren bijna 58.200 militairen. Zuid-Korea, Australië, Nieuw Zeeland en Thailand, die alle soldaten naar Vietnam hadden gestuurd verloren in totaal 5.200 man.

Als vermist gaf het ministerie 300.000 militairen op, een cijfer dat overeenkomt met eerdere gegevens. Aan Amerikaanse zijde zijn 2.211 militairen vermist.

Het Vietnamese ministerie heeft het totale aantal slachtoffers berekend vanaf 1954, het jaar dat Vietnam uiteenviel in een communistisch noorden en niet-communistisch zuiden. De tellingen gaan tot 1975, toen het noorden erin slaagde de door Amerika gesteunde regering in het zuiden ten val te brengen en het land te herenigen. (AP, AFP)