'Di Pietro keert niet terug als rechter'

ROME, 4 APRIL. De populaire Italiaanse magistraat Antonio Di Pietro, gangmaker achter de smeergeldonderzoeken, heeft gisteren gezegd dat hij definitief uit de rechterlijke macht is getreden. Dit heeft geleid tot nieuwe speculaties over politieke ambities, hoewel Di Pietro bij herhaling heeft verzekerd dat hij die niet heeft. In december kondigde Di Pietro zijn vertrek uit de Milanese smeergeldgroep aan. Hij zei dat hij ook zou aftreden als magistraat, maar dat laatste had hij tot gisteren niet gedaan. Op een symposium over een manier om uit de waslijst van smeergeldschandalen te komen, kondigde hij 's middags aan dat hij een paar uur eerder een brief had geschreven aan de Opperste Raad voor de Magistratuur met zijn onherroepelijke aftreden als magistraat.

Di Pietro heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk de publiciteit gezocht met voorstellen om een nieuw Tangentopoli, zoals de smeergeldschandalen worden genoemd, te voorkomen. Een daarvan behelst instelling van een nieuw orgaan dat toezicht moet houden op onrechtmatige verrijking van politici en ambtenaren. Di Pietro constateerde dat een aantal mensen hem niet wil als leider van zo'n instituut. “Zeggen ze dat ik het obstakel ben? Goed, laat ze tot rust komen: ik stap uit de weg en ga professor spelen,” zei Di Pietro. De nieuwe instelling zou moeten worden geleid door een magistraat. Hij ontkende opnieuw dat hij niet de politiek in wil. “Veel mensen blijven zeggen dat ik de politiek in ga, maar ik zeg al maanden dat ik niet door de ene of de andere kant aan mijn jasje getrokken wil worden,” zei Di Pietro. “Ik heb geschreven dat ik me niet kandidaat stel, dat ik geen verkiezingscampagne voer, wat moet ik nog meer doen? Mezelf verbannen?”