CDA'er wil Schiphol tijdelijk uit 'Schengen'

DEN HAAG, 4 APRIL. De luchthaven Schiphol moet tijdelijk buiten het verdrag van Schengen worden gesteld als het probleem met de fraudegevoelige grenspasjes niet wordt opgelost. Dit zegt het Tweede-Kamerlid De Hoop Scheffer (CDA).

Morgen is in de Tweede Kamer een gepland overleg met de verantwoordelijke staatssecretarissen Schmitz en Patijn over het magneetkaarten-systeem op Schiphol.

Door Schengen is de persoonscontrole aan de binnengrenzen van de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal opgeheven. Op Schiphol is een provisioneel pasjessysteem ingevoerd om de Schengen- en niet-Schengen-reizigers te scheiden omdat de ruimtelijke scheiding op de luchthaven nog niet klaar is. De Schengen-kaartjes kunnen in de vertrekhal echter gemakkelijk worden doorgegeven aan reizigers van buiten 'Schengen'.

“Ik ben benauwd dat de internationale mafia dit straks ook ontdekt”, aldus De Hoop Scheffer. Hij wil dat de marechaussee achter de tourniquets waar Schengen-reizigers zonder paspoortcontrole doorheen kunnen, toezicht gaat houden. Ook moet het aantal uren dat het kaartje geldig is omlaag. Daarnaast wil hij dat reizigers die vanuit een Schengen-land op Schiphol aankomen, eerst naar hun eindbestemming wordt gevraagd alvorens ze een open-grenskaartje krijgen. “Wie doorreist naar Johannesburg heeft dat kaartje niet nodig. Die kaartjes vindt je later terug in de bloembakken”, aldus het Kamerlid.

Ook Weisglas (VVD) zegt ongerust te zijn over het systeem. “De staatssecretaris doet alsof er niets aan de hand is en toch krijg ik berichten dat het op Schiphol een puinhoop is”, aldus Weisglas.

Volgens Kamerlid De Graaf (D66) is de Kamer onvoldoende op de hoogte gesteld van de problemen. “Staatssecretaris Patijn heeft ons nadrukkelijk gezegd dat de interim-oplossing geen enkel probleem was.” De Graaf houdt rekening met de optie om Schiphol tijdelijk buiten het verdrag te stellen, maar noemt dit wel “armoe troef voor Nederland dat zo zijn best heeft gedaan om Schengen in te voeren”.

Kamerlid Van Oven (PvdA) vindt het “onaanvaardbaar als we tot december met deze situatie blijven zitten. Hij zegt ook dat het “alles overziend mischien beter was geweest als Schiphol buiten Schengen was gebleven”.

    • Daniela Hooghiemstra