BTW-constructie eind maart nog vaak gebruikt

DEN HAAG, 4 APRIL. Notarissen, accountants en belastingadviseurs hebben vrijdag op grote schaal BTW-constructies met onroerend goed toegepast om een ingreep van staatssecretaris Vermeend (financiën) voor te zijn.

Vermeend heeft gisteren bekendgemaakt dat alle transacties die vrijdag 31 maart na 18.00 uur zijn afgesloten onder het nieuwe regime vallen.

De BTW-constructie werd toegepast door instellingen die geen omzetbelasting hoeven te betalen over hun diensten, zoals woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, en gemeenten. Deze instellingen konden bij de aankoop van onroerend goed een constructie opzetten waarbij onroerend goed wordt gehuurd van een speciaal daarvoor opgerichte onderneming of stichting. Deze kon de BTW-afdracht over de aankoopsom terugvorderen en het financieel voordeel werd in de huur verwerkt.

De reparatiewet ging direct in omdat de financiële schade anders volgens Financiën zou kunnen oplopen tot meer dan één miljard gulden. Het ministerie is gisteren bestookt met telefoontjes, die het WIR-weekeinde in herinnering riepen. Toen de investeringspremies werden afgeschaft, liep het voorafgaande aan de bekendmaking in de Staatscourant bij de notarissen storm met vastleggingen van projecten en bescheiden investeringen.

De opbrengst wordt door Financiën geraamd op ongeveer 300 miljoen gulden. Dit geld wordt gebruikt voor het verlagen van het zogenoemde tariefopstapje in de vennootschapsbelasting. Alle winst wordt met ingang van volgend jaar afgerekend tegen 35 procent. Daarnaast hoeven ondernemers geen belasting en sociale premies meer te betalen voor leerlingen die in hun bedrijf werken.