Boeing samen met Russen en Noren in lancering satellieten

SEATTLE, 4 APRIL. Het Amerikaanse Boeing en ondernemingen uit Noorwegen, Oekraïne en Rusland hebben een consortium gevormd voor het lanceren van commerciële satellieten. De combinatie streeft ernaar binnen twee jaar concurrend te zijn met de Europese ruimtevaartorganisatie met zijn Ariane-raketten. Integenstelling tot de Europeanen, die hun satellieten de ruimte inschieten vanuit een vaste basis in Frans Guyana zal het nieuwe raketttenconsortium lanceringen verrichten vanaf een mobiel platform op zee, vergelijkbaar met eem olieplatform.

“Onze doelstelling is een redelijke winst te behalen en tegelijkertijd het Amerikaanse leiderschap op het gebied van commerciële lanceringen te herstellen”, vertelde James P. Noblitt van de onlangs opgerichte Boeing-dochter voor commerciële ruimtevaart.

Binnen twee weken zal een havenstad aan de Amerikaanse westkust worden uitgekozen om te dienen als uitvalsbasis voor de nieuwe onderneming die Sea Launch zal heten. Het bedrijf zal voorlopig 100 tot 200 medewerkers tellen. Volgens Boeing-directeur Allen Ashby zijn de meest voor de hand liggende plaatsen Puget Sounds, San Francisco en Los Angeles, de laatste twee vanwege de nabijheid van de satellietfabrikanten in Californië.

De partners van Boeing in de operatie zijn NPO-Yuzhnoi uit de Oekraïne die de eerste twee trappen van de raketten zal bouwen, RSC-Energia uit Moskou, (bouwer van de derde rakettrap) en Kvaerner uit Noorwegen dat de fabricage van het lanceerplatform en een roll-on, roll-off schip voor zijn rekening neemt. De eindverantwoordelijkheid voor management en ontwikkeling berust bij Boeing dat zelf ook de installaties ontwerpt en bouwt voor het koppelen van de satelliet aan de raket.

Arianespace, de in Frankrijke gevestigde tak van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), heeft 60 procent van de markt voor het lanceren van commerciële satellieten in handen. De onderneming heeft momenteel een wachtlijst van 38 satellieten, een orderportefeuille van 3,4 miljard dollar. De Europeanen proberen jaarlijks 10 tot 11 satellieten de ruimte in te schieten.

Sea Launch is volgens Boeing in staat satellieten met een gewicht van ruim 5,8 ton te lanceren in een grote baan om de aarde (9900 kilometer hoogte) en zal exemplaren tot bijna 16 ton in een kleinere baan (800 kilometer hoogte) kunnen brengen. De grote banen worden vooral gebruikt voor zware telecommunicatiesatellieten en de kleinere voor nieuwe communicatiesystemen zoals bij voorbeeld afstandbesturing van olieboringen. (AFP)