Beurs gunstig gestemd, omzet blijft gering

AMSTERDAM, 4 APRIL. Op de beurs kroop de graadmeter, de AEX, vanmorgen naar de 400 punten. Tegen het middaguur noteerde de AEX 397,46 punten, ofwel een winst van 3,18 punten. De aandelen werden gesteund door een vast gestemde obligatiemarkt en een stijgende dollar.

AMSTERDAM Vrijwel alle fondsen profiteerden van de gunstige stemming, bij overigens geringe omzetten. KLM won zeven dubbeltjes op 46,80 evenals Philips op 53,20. Ook de uitgevers waren gewild. Elsevier noteerde met 16,40 een plus van twintig cent en Wolters Kluwer ging 1,50 omhoog naar 120,70. VNU won zestig cent op 165,10. De koers van het Telegraaf-concern stond rondom de middag op 181,50, een winst van 1,50. De chemie profiteerde met een hoger Akzo Nobel, dat acht dubbeltjes won op 171,60 gulden terwijl DSM 1,70 steeg op 120,30.

Ook BolsWessanen stond opnieuw op winst. Het drank- en voedingsmiddelenfonds won zestig cent op 30,70. Sinds de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft bekendgemaakt dat de omstreden fusie van het dranken- en voedingsmiddelenconcern ongedaan moet worden gemaakt, stijgt de koers van het fonds opvallend.

Een grote uitzondering op de vriendelijk gestemde beurs was Frans Maas. De matige cijfers die het transportbedrijf gisteren presenteerde werden afgestraft met een fors koersverlies. Het fonds was tegen de middag 7 gulden minder waard op 36,50.

Op de Europese wisselmarkten noteerde de dollar rondom het middaguur 1,5416 gulden, tegenover 1,5355 aan het eind van de handel gisteren. Dat was de laagste slotkoers ooit genoteerd.

De dollar werkte zich wat op door interventies van de Amerikaanse centrale banken en van de Japanse centrale bank.

De meeste andere zwakke valuta's waren vanmorgen lager. Het pond sterling ging van 2,4880 gulden naar 2,4755 en de Franse frank van 31,975 gulden (per honderd) naar 31,885.

NEW YORK Op Wall Street steeg de Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen gisteren met 10,72 punten tot 4168,41 punten.

Ondanks de hoger sluitende index waren handelaren nerveus door de koersontwikkeling van de dollar, die eerder op de dag in Europa weer was gezakt. Toen bleek dat de Amerikaanse centrale banken - na eerder op de dag in Japan - ook in de VS op de wisselmarkten intervenieerden ter ondersteuning van de dollarkoers, en ditmaal met een klein succes, konden de aandelenkoersen wat omhoog gaan. Ook de stijging bij de obligaties droeg daaraan bij. Deze werden gesteund door macro-economische cijfers waaruit blijkt dat sprake is van een groeivertraging in de Amerikaanse economie. Dat maakt de kans op een renteverhoging kleiner.

De dollarkoers stond tegen het einde van de handel in New York op 1,5375 gulden. Dat was vrijwel gelijk aan de 1,5365 van afgelopen vrijdag.

TOKIO De Japanse beurs wist zich vandaag gedeeltelijk te herstellen van de klap van gisteren. De Nikkei-index van 225 fondsen ging met 249,24 punten omhoog tot 15.630,53, een stijging van 1,6 procent. Gisteren kelderde de index met 4,7 procent. Het herstel werd louter technisch genoemd. De stemming is nog lang niet ten goede gekeerd, constateerden handelaren.