Beleggersvereniging wil bod doen op Orco

ROTTERDAM, 4 APRIL. De belangenvereniging van beleggers VEB bereidt samen met Bank Labouchere een onvriendelijk bod voor op de aandelen van de omstreden Antilliaanse Orco Bank. Het bod van VEB en Labouchere, een dochter van verzekeraar Aegon, zal volgens de bieders hoger liggen dan een eerder aangekondigd vriendelijk bod op Orco van de ABN Amro bank dat gesteund wordt door de directie van Orco.

De Antilliaanse Orco Bank (1,1 miljard balanstotaal, veertien werknemers) is wel aan de Amsterdamse beurs genoteerd, maar heeft in Nederland geen bankvergunning. Orco Bank is een van de best beschermde beursfondsen. Vrijwel alle aandelen zijn bijvoorbeeld in handen van een stichting die het stemrecht op de aandelen uitoefent. Beleggers hebben stemrechtloze certificaten.

De VEB zegt nu 53 procent van de certificaten te vertegenwoordigen. De stichting die de aandelen beheert en de belangen van de certificaathouders moet behartigen noemt de voorstellen van de VEB in een reactie “weinig overdacht en weinig realistisch”.

De VEB en Labouchere komen met het bod indien de directie van Orco niet ingaat op hun voorstel het beleggingsfonds 'open te gooien'. Dat geeft beleggers de mogelijkheid hun certificaten op de beurs tegen de intrinsieke waarde te verhandelen doordat Orco de beurskoers rondom dat peil moet houden.

De VEB verwacht echter niet dat de intern verdeelde directie van Orco daarmee akkoord gaat. Het uit te brengen onvriendelijke bod zal “dicht tegen de intrinsieke waarde van 86,59 gulden” liggen, zo belooft de VEB. ABN Amro heeft nog geen toezegging gedaan over de hoogte van haar bod. Volgens de stichting die de aandelen Orco beheert moet het zeker circa 80 gulden zijn.

Directeur mr. R. de Haze Winkelman van de VEB wil graag samenwerken met de stichting. Hij beschuldigt de stichting ervan “juridische beren op de weg te gooien” om het voorstel van de VEB te frustreren. De stichting verwacht onder meer dat de centrale bank van de Antillen, die de transactie moet fiatteren, bezwaar zal maken.