'Barings ten onder door nalatigheid en incompetentie top'

LONDEN, 4 APRIL. De Britse effectenbank Barings is ten onder gegaan door incompetentie en nalatigheid van de directie. Ondanks verschillende interne waarschuwingen nam de bestuurstop geen maatregelen om de ruïnieuze handelspraktijken van effectenhandelaar Nick Leeson te stoppen.

Dat blijkt uit documenten van de bewindvoerders bij Barings, die de Britse krant The Independent vandaag heeft gepubliceerd. Het gaat om een rapport van een van de twee groepen die de ondergang van Barings onderzoeken, namelijk degene die dat doen op vezroek van de rechtbank in London.

De onthullingen over de Barings-top zetten de Britse gouverneur E. George van de bank of England verder onder druk. George geeft morgen voor de kamercommissie van financiën in het Britse parlement een toelichting op de gang van zaken rond de ondergang van Barings.

In het rapport wordt nadrukkelijk gewezen naar de leiding van Barings, die aan de macht was totdat de Nederlandse ING de bank overnam en de verliezen grotendeels voor zij rekening nam. De stukken laten een ontluisterend beeld zien. Incompententie en nalatigheid domineerden de top, zo blijkt uit de documenten. Al in augustus 1994 werden er intern vraagtekens gezet bij de handelspolitiek van Leeson. In oktober kwamen topmensen van Barings bijeen om er over te praten, maar zij namen geen maatregelen.

Het wordt steeds duidelijker dat Leeson, ondanks diverse noodsignalen, door kon gaan met zijn handel. Uiteindelijk ging Barings failliet met een gat van twee miljard gulden. De ING nam onlangs de bankactiviteiten over. De top van Barings, bestuursvoorzitter P. Barings en vice-voorzitter A. Tuckey, namen maandag ontslag.

Maar ook Leeson was niet brandschoon. Hij vernietigde regelmatig handelspapier. Hij loog tegen de externe accountants en gaf de autoriteiten in Singapore valse rapporten. Daarnaast ontweek hij het topmanagement dat zijn activiteiten wilde onderzoeken. Leeson zit nu vast in Duitsland en loot een goede kans te worden uitgewezen naar Singapore voor valsheid in geschrifte.

Voor de top van Barings is het doek inmiddels gevallen. Peter baring en Andrew Tuckey, voorzitter en vice-voorzitter van de bank, zijn gisteren opgestapt zoals al eerder was verwacht. Volgens de Independent moeten ook andere leden van het bestuur binnenkort opstappen als de Bank of England het onderzoek heeft voltooid. Onder hen zullen zich ook degenen bevinden die zitting hadden in de commissie risicobewaking.

Baring, de oudste effectenbank van Groot-Brittannië, ging onlangs falleit door de riskante speculaties door Leeson. Leeson gokte met zogeheten derivaten, van goederen en aandelen afgeleide financiële produkten, op een koersstijging van de Nikkei-index in Tokio en verloor 1,7 miljard gulden toen de index steeg. (ANP/AP)