Aanvaller Seles gaat vrijuit, tennisster begrijpt er niets van

HAMBURG, 4 APRIL. Günther Parche, de man die tennisster Monica Seles op 30 april 1993 met een keukenmes in de rug stak, hoeft niet naar de gevangenis. De rechtbank in Hamburg handhaafde gisteren in hoger beroep een straf van twee jaar voorwaardelijk. De openbare aanklager had vorige week een celstraf van 33 maanden geëist.

De 21-jarige Seles, die in de Verenigde Staten woont en niet voor de rechtbank wilde getuigen, liet via haar managementsbureau IMG een verklaring van één regel verspreiden. “Ik ben net zo verbaasd als iedereen, en begrijp er gewoon niets van.” Tennissters en officials van het vrouwentennis reageerden geschokt op de uitspraak.

De Duitse rechter Goering vond dat Seles de rechtbank er niet van had kunnen overtuigen dat de messteek het haar onmogelijk maakte om haar carrière te vervolgen. De rechter vond daarnaast dat er geen bewijs was dat de dader de bedoeling had Seles te vermoorden. Parche heeft steeds gezegd dat het zijn opzet was om Seles te verwonden zodat de Duitse Steffi Graf weer de nummer één van de wereld kon worden.

Seles had de rechtbank een brief geschreven waarin ze zei dat de aanslag haar leven had verwoest. Maar de rechter vond dat Seles zelf had moeten getuigen om die beschuldiging te staven. Volgens de Amerikaanse psycholoog Jerry May, die Seles sinds de aanslag begeleidt, is de uitspraak een klap voor de tennisster. “Ze is constant bang voor die man en denkt dat hij haar wil doden. Zolang hij op vrije voeten is, voelt Monica zich geen moment zeker meer.” De psycholoog vergeleek haar met een slachtoffer van verkrachting. Seles lijdt aan post-traumatic stress disorder en heeft moeite met de gewone dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen.

Tijdens de rechtszaak verklaarden psychiaters dat Parche, afgezien van zijn fixatie op Graf, verder ongevaarlijk was. “Beide deskundigen verwachten dat Parche nooit meer zoiets zal doen”, zei de rechter. Gerhard Strate, de advocaat van Seles, ziet geen reden om verdere juridische stappen te ondernemen. “Een derde rechtszaak is voor geen van de partijen wenselijk.”

Toptennissters en officials van de WTA-vrouwen-tour reageerden geschokt. “Ik begrijp niet hoe je iemand neer kan steken, en er mee weg kan komen”, zei de Bulgaarse Magdalena Maleeva, destijds de tegenstandster van Seles. “Het is niet alleen zo dat hij Monica's carrière heeft geruïneerd, hij heeft iemand neergestoken. De ervaring was ook voor mij al traumatisch.” Wimbledon-kampioene Conchita Martinez noemde de uitspraak belachelijk. “Duizenden mensen zagen hem Monica in haar rug steken. Die man is ziek en gevaarlijk.”

Parche stak Seles een keukenmes in haar rug toen ze bij een toernooi in Hamburg in een pauze tussen de games op een bankje zat. Hij veroorzaakte een 1,25 centimeter diepe wond. Seles, toen nummer één van de wereld, heeft sindsdien niet meer getennist. Na de aanslag zijn bij alle tennistoernooien de veiligheidsmaatregelen sterk uitgebreid. Spelers hebben tegenwoordig tijdens de partij veiligheidsmensen achter zich zitten.

De vader van Seles, Karolj, schreef vorige maand een artikel in de The New York Times waarin hij beschreef hoe de aanslag het leven van zijn dochter veranderde en waarom ze niet meer speelt. “Het is slechts een droom dat Monica nog terug zal keren op de tennisbaan”, schreef Karolj. “Maar ik hoop dat die droom binnenkort werkelijkheid wordt. Monica wil zo graag meedoen aan de Olympische Spelen in Atlanta.”