VS geven Rusland stukken over Iran

MOSKOU, 3 APRIL. De Amerikaanse regering heeft volgens The New York Times Rusland voorzien van geheime informatie over Iran in de hoop Moskou te overreden geen kernreactoren aan de Islamitische Republiek te leveren. De stukken zouden aantonen dat Iran een kernwapenprogramma heeft dat zou worden versneld als Teheran over de Russische reactoren kan beschikken. De VS voeren een krachtige campagne om Rusland van het nucleaire project in Iran af te houden.

Iran op zijn beurt houdt vol alleen te beschikken over een nucleair programma voor civiele doeleinden. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zei vanochtend echter in Moskou dat Iran helemaal geen kernreactoren nodig heeft voor zijn stroomvoorziening. “Het land wordt overspoeld door olie”, aldus Perry. Maar hij erkende dat het Iraanse contract (ongeveer 1 miljard dollar) van grote economische waarde voor Rusland is.

De Russische minister voor atoomenergie wees gisteren de Amerikaanse aantijgingen van de hand dat Iran een terroristisch land zou zijn. Volgens hem is het Washington er alleen om te doen Rusland weg te houden van de Middenoosterse markt. (AP)