'Veiligheidssituatie Algerije wordt beter'

ALGIERS, 3 APRIL. De veiligheidssituatie in Algerije wordt met de dag beter, zo heeft de Algerijnse minister van buitenlandse zaken, Mohamed Salah Dembri, het afgelopen weekeinde gezegd in een vraaggesprek dat door het officiële persbureau APS werd gepubliceerd. “Het terrorisme verliest terrein”, zo zei hij.

Zijn uitspraak volgt op aanhoudende berichten in de Algerijnse media over spectaculaire successen van het Algerijnse leger tegen de Gewapende Islamitische Groep (GIA), waarbij volgens de laatste cijfers 2.800 GIA-strijders zouden zijn gedood. Temidden van deze berichten zijn twee oppositiepartijen een dialoog met de regering begonnen in wat de Algerijnse pers beschreef als een belangrijk keerpunt. Daarmee namen deze partijen afstand van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS).

Volgens Algerijnse kranten is de GIA zo goed als geëlimineerd in het offensief van het leger, dat bestond uit vier of vijf grote operaties in verschillende delen van het land. Volgens de krant L'Authentique zijn bij voorbeeld in het oosten slechts “kleine benden” overgebleven. Zowel de autoriteiten als de GIA zelf hadden het legeroffensief vorige week bevestigd, hoewel zij zwegen over de schaal.

Ook de andere moslim-extremistische beweging in Algerije, het Leger van Islamitische Redding (AIS), keerde zich tegen de GIA. Madani Merzak, leider van het AIS, meende dat de GIA wordt geleid door “buitenlandse huurlingen” en is geïnfiltreerd door een “agent van buitenlandse diensten”. “Deze partijen zetten de jeugd aan tot daden in strijd met het islamitische recht zoals een verbod van onderwijs”. Merzak heeft tevens de Algerijnse president Liamine Zéroual gevraagd “snel te gaan naar een wettige en beslissende oplossing” voor de situatie in Algerije.

In een opmerkelijke standpuntwijziging hield gisteren de secretaris-generaal van de vroegere eenheidspartij, het FLN, besprekingen met president Zéroual over de presidentsverkiezingen die het regime nog dit jaar wil houden. Het FLN, dat in januari in Rome met zeven andere oppositiepartijen waaronder het verboden Front van Islamitische Redding (FIS) stellingen betrok tégen de regering, weigerde tot dusverre over dergelijke verkiezingen te praten. Ook het eveneens in Rome aanwezige Front van Socialistische Krachten (FFS), heeft zich nu bereid verklaard met de autoriteiten te praten. FFS-leider Hocine Aït Ahmed verwierp de presidentsverkieziingen nog maar een week geleden als niets anders dan een poging van het regime ,legitimiteit te vinden die het niet heeft''. (AFP, Reuter, AP)