Trein vluchtelingen

RIGA, 3 APRIL. Letland zit in zijn maag met 105 vluchtelingen uit het Midden-Oosten, die nu al een week in twee treinwagons van het ene eind van het land naar het andere worden gereden en nergens welkom zijn. De Iraakse, Afghaanse en Palestijnse vluchtelingen kwamen Letland vanuit Rusland binnen met de bedoeling per schip naar Zweden door te reizen en daar politiek asiel te vragen. Vanuit Zweden werden ze echter naar Letland teruggestuurd. Sindsdien doen de Letten pogingen van hen af te komen, maar de groep wordt door alle buurlanden, Litouwen, Estland, Rusland en Wit-Rusland, geweigerd.

De VN-hulporganisatie UNHCR heeft Letland gehekeld omdat het de vluchtelingen “als vee” in wagons rondrijdt. De UNHCR heeft de Letten gevraagd de vluchtelingen desnoods op tijdelijke basis op te vangen. Maar de regering in Riga weigert dat omdat het haar “in de gegeven economische omstandigheden” niet mogelijk is zoveel mensen tegelijk op te vangen. Adamsons zei ervan overtuigd te zijn dat het niet gaat om politieke maar om economische vluchtelingen, die in Rusland in handen van criminelen en mensensmokkelaars zijn gevallen. Volgens Adamsons zijn ze Letland illegaal binnengekomen. (Reuter)