Trapattoni botst met Bayern-bestuur

BONN, 3 APRIL. Bayern München, overmorgen tegenstander van Ajax in de halve finales van de Champions League, tobt niet alleen met een aantal geblesseerde spelers, van wie aanvoerder Lothar Matthäus de belangrijkste is, maar kent nu ook een openlijk conflict tussen zijn bestuur en trainer Giovanni Trapattoni.

Manager Uli Hoeness en vice-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge verwijten de Italiaanse trainer, die eind dit seizoen naar zijn land terugkeert, dat hij met het oog op zijn eigen internationale aanzien te veel belangstelling heeft voor Bayerns rol in de Champions League en te weinig voor de competitiestand in de Bundesliga. Daarin staat de regerende kampioen na de kansloze nederlaag bij FC Köln van afgelopen zaterdag (3-1-) op een zesde plaats. Dat wil zeggen: op een plaats die geen recht geeft op deelneming aan het UEFA-bekertoernooi van volgend seizoen.

Waar Bayern al voor de Duitse voetbalbeker uitgeschakeld is dreigt het bij uitschakeling in de Champions League volgend seizoen naast alle prijzen te grijpen. Zaterdag had Trapattoni reservekeeper Uwe Gospodarek (22), die woensdag tegen Ajax in het doel moet omdat Oliver Kahn als eerste doelman geblesseerd is terwijl tweede doelman Sven Scheuer voor die wedstrijd werd geschorst, niet opgesteld om hem voor woensdag te sparen. Bovendien haalde hij om dezelfde reden spelmaker Mehmet Scholl na een uur van het veld.

Rummenigge in Die Welt over Trapattoni: “Hoewel wij hem herhaaldelijk op de grotere betekenis van de Bundesliga hebben gewezen, legt hij zijn prioriteit duidelijk bij de Europa Cup.” En: “Zelfs als we Ajax zouden uitschakelen, wacht met AC Milan of Paris St. Germain een nagenoeg onklopbare tegenstander. (...) Trapattoni's gedrag is eigenaardig. Vast staat we maar tot een bepaald ogenblik werkeloos blijven toezien. Hij moet weten dat zijn va-banquespel ook kan mislukken.”

Bij Eintracht Frankfurt, dat vrijdagavond op eigen veld met 3-0 van Schalke verloor en nu met 21 punten uit 24 wedstrijden dertiende staat, is het doek gevallen voor trainer Jupp Heynckes en zijn assistent Horst Köppel. Zij hebben zondag beide met directe ingang opgezegd en zien ook af van verder salaris. Tot zover onze correspondent.

De afgelopen jaren was Tenerife enkele keren Barcelona van dienst door in de slotfase van de Spaanse competitie titelconcurrent Real Madrid te verslaan. Nu trainer Valdano van het Canarische eiland is verhuisd naar de hoofdstad is het omgekeerde het geval. Tenerife hielp de 'Koninklijke' met de 2-1-winst op de ploeg van Johan Cruijff.

Het was een bizar duel, waarin aanvoerder Ronald Koeman voor rust een strafschop miste. Invaller Buljubasich stopte de inzet van de Nederlandse libero. Het was het eerste balcontact van de Argentijn die zijn landgenoot Ojeda verving. Hij had rood gekregen wegens het neerleggen van Beguiristain. De penalty noch de numerieke meerderheid zou het Catalaanse team, waarin Stoitsjkov, Nadal, Guardiola en Bakero ontbraken, baten.

Barcelona kwam in de 65ste minuut overigens wel op voorsprong. Amor scoorde op aangeven van Jordi Cruijff, die weer eens in de basis stond. Lang hield de hoop op nieuwe spanning aan de top van de ranglijst niet stand. Ramis, ooit bij Real in dienst, maakte gelijk. Julio Llorente, niet te verwarren met zijn bekendere broer Paco, ook ex-Real, zorgde vier minuten voor tijd voor het Canarisch en op afstand Madrileense gejubel. De achterstand van de landskampioen op de lijstaanvoerder, die zelf gelijkspeelde tegen Compostela (1-1), is nu zes punten.

De landstitel lijkt Juventus in Italië niet meer te kunnen ontglippen. Zaterdag breidde de koploper van de Italiaanse Serie A zijn voorsprong tot negen punten uit. De 'Oude Dame' won in Milaan van AC met 2-0. Directe achtervolger Parma verloor in Rome van AS Roma met 1-0. Voor 81.500 toeschouwers (recette 3,5 miljoen gulden) scoorden Ravanelli in Milaan vlak voor rust en Vialli vlak voor het eindsignaal.

Standard Luik heeft zijn koppositie in de Belgische Eerste Klasse verstevigd. De ploeg won zaterdag met 1-0 van Lommel en heeft nu twee punten voorsprong op naaste concurrent Anderlecht. De Brusselse formatie verspeelde een punt tegen KV Mechelen (1-1), doelpunt van Bosman, maar heeft nog wel één wedstrijd tegoed. (ANP)

    • J.M. Bik