Top Barings dient ontslag in

AMSTERDAM, 3 APRIL. Voorzitter sir Peter Baring van de door ING overgenomen failliete zakenbank Barings heeft vanochtend zijn ontslag ingediend. Ook vice-voorzitter Andrew Tuckey stapt zelf op. ING heeft het vertrek van de twee toplieden vanochtend aanvaard.

Baring en Tuckey lieten vanochtend via een persbericht weten dat hun ontslag al geruime tijd geleden was aangeboden, maar dat zij eerst hun bijdrage hebben willen leveren aan het herstel van de stabiliteit bij de bank.

Bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs van ING zei donderdagmiddag bij de presentatie van de resultaten van de financiële groep dat ING niet van plan was functionarissen van Barings te ontslaan als zij er niet volledig van overtuigd was dat de betrokkenen ernstige fouten hadden gemaakt.

Jacobs zei dat ING het onderzoek van de Bank of England, die toezicht houdt op de Britse banken, naar het debâcle van Barings zal afwachten voordat zij stappen onderneemt tegen functionarissen van Barings. Het is de verwachting dat dit onderzoek zeker nog enkele weken zal vergen.

Barings ging vijf weken geleden bankroet als gevolg van kolossale speculaties op de Japanse beurs door een 28-jarige handelaar, Nick Leeson, in het Barings-kantoor in Singapore. ING legde vervolgens bijna 1,7 miljard gulden op tafel om de oudste Britse zakenbank in te lijven.

ING heeft vier weken geleden bestuurslid ir. H. Lindenbergh als de nieuwe sterke man bij Barings benoemd. Voor Sir Peter, die dicht tegen zijn pensioen aanzit, was toen nog voornamelijk een ceremoniële rol weggelegd. In Engeland was Sir Peter het mikpunt van ernstige kritiek: als voorzitter had hij moeten weten wat zich in Singapore afspeelde en als hij dat niet wist, had hij in elk geval met zijn aftreden zijn verantwoordelijkheid moeten nemen voor het faillissement.

Leeson zit inmiddels vast in Frankfurt in afwachting van eventuele uitlevering naar Singapore.