Sion steekt de draak met PSV, verlies Roda

GRONINGEN, 3 APRIL. Jarenlang was hij verslaafd aan gokken, luieren en gele en rode kaarten. Met Romano Sion, ooit als natuurtalent bij Haarlem door Dick Advocaat opgevangen, leek het helemaal fout te gaan. Sinds kort is hij echter weer verliefd op voetbal. En dat heeft PSV gisteren bij FC Groningen geweten.

De begenadigde aanvaller dolde de ene na de andere Brabander. De twee punten voor de verrassende thuisploeg (3-2) waren dik verdiend, de twee doelpunten van de onbetwiste uitblinker niet minder. Sion kreeg in de twaalfde minuut vleugels. Een knullige fout van verdediger Prommayon strafte hij koel af met een fraai schot, 1-0. Uit een pass van Gorré mocht libero Koeman ongehinderd opkomen en uithalen, 2-0. Na de rust bleef Groningen de betere ploeg. Via een gelukkige klutsbal kon Valckx van dichtbij PSV in de 52ste minuut nog wel inspireren (2-1), maar kort daarna bracht de felle thuisploeg het verschil weer terug op twee treffers. Gorré stuurde zijn voormalige SVV-maat Sion op rand van buitenspel de diepte in. De showbink omspeelde doelman Waterreus knap en rondde feilloos af, 3-1.

Ronaldo, evenals Nilis niet opgewassen tegen het krachtige duo Veenhof/Boekweg, bezorgde de wedstrijd in de 68ste minuut nog een spannende slotfase. Maar een fortuinlijke ontsnapping, zoals in de duels tegen Willem II (3-2) en Heerenveen (1-2), zat er dit keer niet in voor PSV.

NEC gaf een goed gelijkende imitatie van Roda JC. Tot en met de 91ste minuut. Hand in hand verlieten de Nijmeegse spelers na de wedstrijd het veld, ook die vondst uit Kerkrade werd gekopieerd. De Limburgers haakten gedesillusioneerd af, als verliezende partij (3-1) èn als titelkandidaat.

Roda JC werd met eigen middelen verslagen. “Kort op de man spelen”, had trainer Van Kooten zijn spelers aangeraden. Zijn collega Stevens had nog zo gewaarschuwd. Hij vond geen gehoor. Roda JC had zelfs geen baat bij de vroege treffer van Atteveld, die na drie minuten de hoek voor het uitzoeken had. “De heren dachten er al te zijn toen”, zag Stevens later gebeuren. De voorsprong was snel weer verdwenen. Hoekman en Van Wanrooy brachten NEC aan de leiding 2-1. In de tweede helft scoorde invaller Kooistra, nog geen minuut in het veld, de derde treffer voor de Nijmegenaren. (ANP)