Sigmond directeur afdeling geschiedenis Rijksmuseum

AMSTERDAM, 3 APRIL. Dr. J.P. Sigmond, momenteel nog directeur van het Legermuseum in Delft, wordt de nieuwe directeur van de afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat heeft het museum in een interne brief bekend gemaakt. Sigmond volgt W. Vroom op die met ingang van 1 juni met pensioen gaat.

Sigmond (1948) studeerde Algemene en Nederlandse Geschiedenis in Leiden. Hij werkte enige tijd bij uitgeverij Fibula-Van Dishoeck, om daarna directeur van de Rijksarchiefschool in Den Haag te worden. Sinds 1989 is hij directeur van het Legermuseum. Hij begint zijn nieuwe functie op 15 september. Sigmond vindt het 'voorbarig' zich nu al inhoudelijk uit te laten het beleid dat hij wil voeren bij het Rijksmuseum. “Ik ben nog niet officieel benoemd en wil mij in alle rust kunnen inwerken”, aldus Sigmond.

Eind vorig jaar ontstond enige ophef over de beslissing van het Rijksmuseum de jaarlijkse fotografieopdrachten tijdelijk stop te zetten. Volgens Rijksmuseum-directeur Van Os was deze beslissing genomen om de toekomstige directeur ruimte te bieden voor een nieuw eigen beleid. Sigmond zegt zich “te realiseren dat deze opdrachten snel de nodige aandacht verdienen”. Welke vorm de opdrachten zullen krijgen kan hij echter nog niet zeggen. “Fotografie is een essentieel onderdeel van het verzamelbeleid van het Legermuseum. Die belangstelling neem ik mee in mijn nieuwe functie.”

    • Eddie Marsman