'Sekte Japan in bezit van informatie over kernwapens'

TOKIO, 3 APRIL. In haar onderzoek naar de daders van de gifgasaanslag in de metro van Tokio heeft de Japanse politie informatie over het vervaardigen van kernwapens aangetroffen bij een lid van de Aun Shinrikyo sekte, zo meldt de gezaghebbende Japanse krant Mainichi Shimbun. Twee weken geleden waren bestanddelen voor het maken van zenuwgas gevonden, een week later dodelijke bacillen. De jongste vondst is volgens de krant tot dusver de opmerkelijkste die de Japanse politie heeft gedaan

De politie zou geheime documenten over de verrijking van uranium hebben gevonden in de achterbak van de auto van het sektelid. Twee dagen na de aanslag in Tokio, waarbij elf doden - het laatste slachtoffer overleed zaterdag - en meer dan vijfduizend gewonden vielen, nam de politie na een wilde achtervolging de auto in beslag. De politie vermoedt dat de informatie over de verrijking van uranium - een uiterst ingewikkeld procédé - afkomstig is van een Japanse leverancier van kerncentrales.

Het Japanse parlement is vandaag een speciale vergadering begonnen die beoogt de ongerustheid in het land over de zaak weg te nemen. Japanners zouden zich na de aanslag in toenemende mate onveilig zijn gaan voelen. (Reuter, AP)