Rwandese Hutu's gaan terug naar hun kampen

BUJUMBURA, 3 APRIL. Hulpverleners van de Verenigde Naties zijn er gisteren in geslaagd om duizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen te overreden terug te keren naar hun opvangkampen in Burundi. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN bevestigd.

Vorige week verlieten ruim 50.000 Hutu's hun kampen op weg naar Tanzania, toen etnisch geweld in Burundi de kop opstak. Tanzania sloot vrijdag zijn grenzen omdat het land volgens een regeringswoordvoerder in Dar-es-Salaam, met 750.000 Rwandese vluchtelingen al overbelast zou zijn.

De VN hebben gezegd dat de exodus van de Hutu's nu voorlopig voorbij is. Ongeveer 20.000 van hen zouden zijn neergestreken rond Kabanga aan de grens met Tanzania in afwachting van vervoer terug naar Burundi. Bijna 10.000 Hutu's zouden inmiddels alweer met VN-vrachtwagens zijn teruggebracht. (Reuter, AP)