Op zoek naar de beste buren van Nederland

Ze kenden de buren eigenlijk alleen van het gedag zeggen bij de voordeur. Maar toen ze moesten verhuizen naar een aanleunwoning, ontpopten de buren zich tot ware redders-in-de-nood. Ze zochten naar de perfecte woning en bestelden de juiste kleur gordijnen. Tot in details regelden ze alles voor hun bejaarde buren. Humanitas, de landelijke vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw, zoekt zulke Bijzondere Buren, zonder wie het leven er een stuk minder aangenaam zou uitzien. Het kunnen de buren links of rechts zijn, maar ook boven-, onder-, over- en achterburen, de buren om de hoek of verderop in de straat. In het kader van haar 50-jarig bestaan heeft Humanitas 31 mei uitgeroepen tot 'Nationale Burendag'. Staatssecretaris van Welzijn Erica Terpstra zal deze dag in Den Haag de 'Beste Buren van Nederland' huldigen. Zij krijgen een jaar lang iedere veertien dagen een bos bloemen thuis bezorgd.

Met de actie wil Humanitas het belang van goede buren onderstrepen. “Op wereldniveau spelen allerlei nare problemen, maar twee huizen verderop kan ook iemand het even niet meer zien zitten”, zegt E. Stibbe, hoofd public relations bij Humanitas. “Het doel is een stukje sociale vernieuwing te bewerkstelligen, zodat de onderlinge banden worden aangehaald. Aan de slechte ervaringen met buren besteedt de VPRO al genoeg aandacht.”

Een deskundige jury van bestuursleden en vrijwilligers zal alle ingestuurde brieven onder de loep nemen. Ook enkele Bekende Nederlanders “die bekend staan als bij uitstek betrouwbare mensen, dus niemand uit de popwereld” zullen hun deskundige blik over de nominaties laten dwalen. Maar daar blijft het niet bij. De overgebleven inzendingen gaan terug naar alle tachtig afdelingen, om op lokaal niveau de Beste Buren in de bloemetjes te zetten.

Inmiddels zijn enkele tientallen brieven met nominaties voor de nationale titel Bijzondere Buren ingestuurd. Zo worden buren voorgedragen die letterlijk hun medemensen uit de brand hebben geholpen. Toen het huis van de buren afbrandde, brachten zij de totaal ontredderde buurkinderen onder bij vrienden en zetten een vers kopje koffie voor de verzekeringsmensen. En een dankbare buurman-op-leeftijd vertelt over zijn reddende engel, een mevrouw die de wijkverpleging buiten de deur hield door jarenlang voor het natje en droogje van meneer te zorgen. De VPRO laat desgevraagd weten geen plannen te hebben voor een speciale 'aardige' aflevering van Buren.

    • Rebecca Kerkenaar