Moslims roepen op tot dialoog

KHARTOUM, 3 APRIL. Deelnemers aan een internationale conferentie in Khartoum van moslim-fundamentalistische vertegenwoordigers hebben gisteren in hun slotverklaring opgeroepen tot een dialoog met het Westen. Moslims wordt aangeraden “te proberen een debat met de christelijke wereld aan te gaan om samenwerking te beginnen met de gelovigen tegen de krachten van corrupt materialisme”.

De relatief gematigde verklaring vormde volgens de inspirator van de conferentie, de Soedanese sterke man Hassan Turabi, een compromis tussen de uiteenlopende sentimenten van de deelnemers. Die waren echter veelal fel anti-Westers. Radicale groepen als de Libanese beweging Hezbollah en die van de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal (die overigens nooit veel met de islam van doen heeft gehad) probeerden de ongeveer 300 aanwezigen uit 80 landen te overtuigen dat een compromis met het Westen zinloos was.

De Jordaanse extremist Laith Shibailat bij voorbeeld stelde juist voor alle samenwerking met het Westen te vermijden. Zelfs de Verenigde Naties dienden volgens hem door de moslims te worden gemeden. Hij wees de aanwezigen erop dat het Westen allerlei komplotten smeedt om de moslims eronder te houden. Volgens hem heeft het Westen zo het gat in de ozonlaag verzonnen om de moslims te dwingen minder brandstof te gebruiken en minder te industrialiseren, waardoor de Westerse economische overheersing kan voortduren.

Maar de vertegenwoordiger van het Algerijnse Front van Islamitische redding (FIS), Anwar Haddam, verklaarde dat de moslims aan hun principes kunenn vasthouden zònder confrontatie met het Westen. Hij zei dat degenen die aandringen op een boycot van Westerse instellingen de vijanden van de islam alleen aanmoedigen.

Waarnemers in Khartoum menen dat de toon van de slotverklaring de wens van Turabi weerspiegelt naar voren te komen als gematigde islamitische leider en internationaal aanvaardbare gesprekspartner. Zo zou hij het isolement willen doorbreken van Soedan, dat in het Westen wordt afgeschilderd als steunpilaar van internationaal terrorisme. (Reuter, AP, AFP)