Matsushita wil deel MCA kwijt, PolyGram kandidaat

ROTTERDAM, 3 APRIL. Het Japanse elektronicaconcern Matsushita overweegt het Amerikaanse concern MCA (film en ander amusement) gedeeltelijk van de hand te doen, zo heeft topman Yoichi Morishita verklaard.

Tot de mogelijke kopers behoort PolyGram, voor 75 procent eigendom van Philips, zo melden de gezaghebbende kranten The Wall Street Journal en Financial Times. PolyGram, dat de laatste jaren uitbreidt in film en video, en Philips, dat voor zijn divisie Media aast op een grote partner of overnamekandidaat, weigeren commentaar.

Matsushita, met merken als Technics en Panasonic de grootste fabrikant van consumentenelektronica ter wereld, kocht MCA vijf jaar geleden voor 6,1 miljard dollar. Dat het concern gedeeltelijke verkoop overweegt, onderstreept dat Japanse bedrijven zich bezinnen op hun avonturen in de Amerikaanse filmindustrie. Sony telde zes jaar geleden 3,4 miljard dollar neer voor Columbia Pictures en Tristar Pictures. Het concern moest daarop afgelopen boekjaar miljarden afschrijven wegens slechte resultaten.

MCA bezit onder meer filmmaatschappij Universal Pictures en muziekmaatschappij MCA. De relaties tussen de directie en het Japanse moederconcern zouden zijn verslechterd doordat de Amerikanen meer zelfstandigheid willen.

Matsushita heeft financiële adviseurs in de arm genomen om de waarde van MCA te bepalen. Volgens The Wall Street Journal en de Financial Times is er behalve van PolyGram ook belangstelling van Tele-Communications, de grootste exploitant van kabeltelevisie in de VS, het Duitse mediaconcern Bertelsmann en de familie Bronfman, eigenaar van het Canadese drankenconcern Sea- gram.

Matsushita heeft financiële adviseurs in de arm genomen om de waarde van MCA te bepalen. Volgens The Wall Street Journal en de Financial Times is er behalve van PolyGram ook belangstelling van Tele-Communications, de grootste exploitant van kabeltelevisie in de VS, het Duitse mediaconcern Bertelsmann en de familie Bronfman, eigenaar van het Canadese drankenconcern Seagram.