Laagste peil beurs Tokio sinds 1992

AMSTERDAM, 3 APRIL. De aandelenkoersen op de beurs van Tokio zijn vanmorgen fors gedaald. Het Nikkei-gemiddelde voor 225 toonaaangevende Japanse aandelen ging omlaag met 758,66 punten (4,7 procent) tot 15.381,29 punten. Dat is het laagste punt sinds 20 augustus 1992. Ook de bredere Topix-index verloor 4,4 procent.

Reden voor de scherpe koersdaling is het nieuwe diepterecord van 86,30 yen voor een dollar, dat vrijdagavond in New York werd bereikt. De sterke yen bedreigt volgens handelaren de winstgevendheid van Japanse exporteurs en kan het haperende economische herstel in de kiem smoren. Handelaren in Tokio spraken vanmorgen van een kopersstaking van beleggers in aandelen. Het Nikkei-gemiddelde is sinds het begin van dit jaar al met 22 procent gedaald.

In Tokio bleef de dollar vannacht zwak, ondanks interventies van zowel de Bank van Japan als de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Het was voor het eerst in drie jaar dat de VS steunaankopen deden in Japan. De gezamenlijke actie van de twee centrale banken sorteerde geen effect, en had alleen tot gevolg dat op de valutamarkt de mogelijkheid van centrale banken om de valutakoersen te beïnvloeden verder in twijfel werd getrokken.

De dollar is sinds het begin van dit jaar al 17 procent gedaald ten opzichte van de yen en ruim 11 procent ten opzichte van de Duitse mark en de gulden. De yen noteerde vandaag in Amsterdam tegen het middaguur 86,60 voor een dollar.

Tegenover de gulden noteerde de dollar vanmorgen bijna even laag als eind vorige week, op 1,54 gulden tegen het middaguur, ruim twee cent boven het diepterecord van 1,5190 gulden dat de munt vorige maand bereikte. De verlaging van de Duitse rentetarieven op donderdag, die de mark minder aantrekkelijk had moeten maken, heeft zijn effect op de verhouding tussen de Duitse munt en de dollar volledig gemist.

Ook trok de markt zich weinig aan van een verlaging op vrijdag van de Japanse geldmarktrente tot 1,25 procent. Handelaren zeiden vanmorgen dat een verlaging van het Japanse disconto van 1,75 procent tot 1 procent pas enig effect zou kunnen sorteren. Zo'n verlaging zou ook nodig zijn om het gevaar af te wenden dat Japan door de hoge yen in een nieuwe recessie belandt. De huidige discontovoet van 1,75 procent in Japan is overigens al de laagste officiële rente die het land ooit kende.

De koersdaling van de Japanse aandelen had vooral plaats door verkopen op de aandelentermijnmarkt, waarbij de aandelen van exporterende bedrijven in de automobiel- en electronikasector het moesten ontgelden.

Eind jaren tachtig noteerde het Nikkei-gemiddelde nog tegen de 40.000 punten, maar stortte daarna in, samen met de prijzen van onroerend goed. Het dieptepunt voor de Nikkei in de jaren negentig staat op 14.309 punten, en werd op 18 augustus 1992 bereikt.