Kuron presidentskandidaat

WARSCHAU, 3 APRIL. De Unie van de Vrijheid (UW), de belangrijkste oppositiepartij in Polen, heeft een nieuwe leider gekozen: Leszek Balcerowicz, de architect van de hervormingen van 1990. De UW stelde tevens de voormalige dissident Jacek Kuron kandidaat bij de presidentsverkiezingen van eind dit jaar.

De UW gaf zaterdag tijdens haar partijcongres in Warschau Balcerowicz de voorkeur boven de man die de partij de afgelopen jaren heeft geleid, ex-premier Tadeusz Mazowiecki. De verkiezing van de 47-jarige econoom - die pas begin dit jaar lid van de UW is geworden - wordt gezien als een overwinning voor de linkervleugel in de partij, die mogelijkheden ziet voor samenwerking met het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD), de grootste partij van Polen en de belangrijkste regeringspartij. Mazowiecki is steeds radicaal tegen samenwerking met de SLD geweest. Hij noemde die tijdens het partijcongres van dit weekeinde “dodelijk” voor de UW. Na zijn nederlaag tegen Balcerowicz zal Mazowiecki zich uit de politiek terugtrekken.

Het partijcongres wees Jacek Kuron, een van de veteranen van de Poolse dissidentenbeweging en na de val van het socialisme in 1989 minister van sociale zaken, aan als kandidaat voor het presidentschap. Kuron versloeg Janusz Onyszkiewicz, eveneens een veteraan uit de dissidentenbeweging en minister van defensie in de eerste post-communistische regeringen, met 242 tegen 231 stemmen. Kuron zal het bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen de zittende president, Lech Walesa, de jurist Adam Strzembosz, die namens een aantal rechtse partijen kandidaat is gesteld, en waarschijnlijk ook SLD-leider Aleksander Kwasniewski, die zijn kandidatuur nog moet aankondigen. (Reuter, AP, AFP)