Koetsjma plaatst regering van Krim onder controle Kiev

KIEV, 3 APRIL. De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, heeft zaterdag de regering van de Krim onder controle van Kiev geplaatst en het rebelse schiereiland daarmee in feite zijn autonomie ontnomen. Het parlement van de Krim komt vandaag in spoedzitting bijeen voor een reactie.

Koetsjma bepaalde zaterdag per decreet dat de regering in Simferopol verantwoording schuldig is aan de Oekraïense regering. Het decreet bepaalt verder dat de regering van de Krim niet mag worden gewijzigd zolang nog wordt gewerkt aan een nieuwe grondwet, die de in maart door het Oekraïense parlement nietig verklaarde grondwet vervangt. Die maatregel annuleert de recente afzetting van premier Anatoli Frantsjoek van de Krim door het parlement in Simferopol. Frantsjoek - wiens zoon is getrouwd met een dochter van Koetsjma - werd door het parlement van de Krim te pro-Oekraïens geacht.

Met deze maatregelen hoopt de regering in Kiev een eind te maken aan het streven van het parlement en de regering van de Krim naar lossere banden met Kiev of zelfs aansluiting van de Krim bij Rusland.

De voorzitter van het parlement van de Krim, Sergej Tsekov, noemde het besluit van Koetsjma “illegaal”. “De Krim is na dit decreet zelfs geen standaard-provincie meer, maar een kolonie.” De Krim zal het decreet niet accepteren, aldus Tsekov. Hij beschuldigde Koetsjma van “favoritisme”. “Dit is niet ingegeven door staatsbelangen, maar door de particuliere en familiebelangen van president Koetsjma.”

Tsekov kondigde voor vandaag een spoedzitting van het parlement aan. Daarbij zal volgens hem waarschijnlijk worden besloten tot een verzoek aan het Oekraïense parlement om Koetsjma's decreet op te heffen. Ook kan het parlement van de Krim besluiten een referendum over de status van de Krim te houden. In 1992 stond een dergelijk referendum op het programma. Toen werd daar onder druk van Kiev van afgezien.

De president van de Krim, Joeri Mesjkov - wiens ambt vorige maand door het Oekraïense parlement werd opgeheven - zei gisteren dat Koetsjma de Krim heeft geconfronteerd met “een openlijk vijandige daad” waarmee hij “niet alleen de wetten van de Krim, maar ook de grondwet van de Oekraïne schendt”. (Reuter, AP, AFP)