James Carter

James Carter: JC On the Set (DIW 476983 2). Distr. Sony. The Real Quietstorm (Atlantic 7567-82742-2). Distr. Warner

Een jonge saxofonist die ouderwets durft te 'honken', en 'screamen', stukken van zowel Don Byas als Sun Ra speelt, en zelfs met de loodzware bariton uitstekend overweg kan, die moet in de krant. James Carter (1969) is geen voorzichtig aankomend talent, hij 'staat' vanaf de eerste noot op The real Quietstorm.

Bij Carter is er geen seconde twijfel: hij speelt niet voor een keertje de jazzmuzikant, hij is er een, alle twijfel over 'jazz, as a way of life' ten spijt. Zijn toon is vol, ook als hij alt speelt, zijn repertoire breed, van romantische ballads op de rand van het sentimentele tot uitdagend agressieve bluesriffs.

De ruige kant van Carter komt nog sterker naar voren op JC On the Set, zijn debuut-cd voor het Japanse label DIW, waarop hij net als op een deel van Quietstorm, speelt met pianist Craig Taborn, bassist Jaribu Shahid en drummer Tani Tabbal. Met dit trio staat hij 8 april op het SJU Festival in het Utrechtse Vredenburg.

    • Frans van Leeuwen