Irma in Londen overleden

LONDEN, 3 APRIL. Irma is dood. Het Bosnische meisje, dat in augustus 1993 bij een granaatbeschieting in Sarajevo ernstig gewond werd en op last van de Britse premier Major naar Londen werd gevlogen, stierf zaterdag in een Londens ziekenhuis. Ze is zeven jaar oud geworden.

Irma Hadzimuratovic werd in augustus 1993 een symbool van het lijden van de kinderen van Sarajevo toen ze met zware hoofd- en buikwonden in een ziekenhuis van Sarajevo terecht kwam en hersenvliesontsteking kreeg. Een vertelde huilend van frustratie voor een televisiecamera dat ze zou sterven als ze niet zou worden geëvacueerd: het ziekenhuis van het door de Serviërs belegerde en beschoten Sarajevo had geen mogelijkheden het vrijwel volledig verlamde kind te helpen. Het bezat indertijd vrijwel geen geneesmiddelen meer; water en elektriciteit ontbraken en er werd bij kaarslicht geopereerd.

De televisiebeelden van Irma veroorzaakten in Groot-Brittannië grote opschudding. Premier Major bood de VN-organisatie UNHCR hulp aan. Zij werd daarop naar Londen overgevlogen - de eerste in een luchtbrug, Operatie Irma genoemd, waarmee tientallen ernstig gewonden die in Sarajevo ten dode zouden zijn opgeschreven maar elders nog een kans op herstel maakten naar ziekenhuizen in West-Europa werden overgebracht. De door de beelden van Irma gewekte ophef leidde uiteindelijk tot duidelijker procedures voor de evacuatie van zwaargewonden uit Sarajevo.

Na haar overbrenging naar Londen leerde Irma - die verlamd is gebleven - Engels. Ze woonde de lessen van de ziekenhuisschool bij en maakte soms in een speciaal aangepaste rolstoel uitstapjes naar het platteland en de dierentuin. Onlangs echter deden zich in haar gezondheidstoestand ernstige complicaties voor, als gevolg waarvan ze niet meer kon eten. Ze werd intraveneus gevoed, maar kreeg bloedvergiftiging. Ze stierf zaterdag in haar slaap. (Reuter)