Hoogovens op de weg omhoog na berichten VS

AMSTERDAM, 3 APRIL. Op een rustig Damrak trok staal- en aluminiumfabrikant Hoogovens vanmorgen de aandacht. Tegen het middaguur noteerde het fonds 1,40 gulden hoger op 62,70. Aanleiding tot de stijging is volgens handelaren berichtgeving in de Amerikaanse pers, dat analisten het fonds sterk ondergewaardeerd vinden.

AMSTERDAM De beursgraadmeter, de AEX, stond rondom het middaguur op 394,46 punten, een stijging van 1,09 punt ten opzichte van het slot vrijdag. Bij opening daalde de AEX eerst nog twee punten. Debet daaraan was de zwakke beurs in Tokio, waarvan de index vandaag circa 5 procent verloor.

De dollar noteerde vanmorgen bijna een halve cent lager op 1,5419 gulden. De obligatiemarkt daarentegen kende gematigde stijgingen van een stuiver tot twee dubbeltjes.

Het voedings- en drankenfonds BolsWessanen profiteerde van de voorstellen die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) woensdag op de aandeelhoudersvergadering wil presenteren. De VEB zal daar om een ontbinding verzoeken in Bols en Wessanen, wegens het naar mening van de VEB uitblijven van succes van de fusie. De koers van het fonds ging er negen dubbeltjes op vooruit op 30,40 gulden.

De chemiefondsen deden het goed vanmorgen. Akzo Nobel won 2,50 gulden op 171. DSM deed het twee kwartjes beter op een tussenkoers van 119 gulden.

Het handelshuis Borsumij Whery verloor vanmorgen vier dubbeltjes op 28 gulden. Tegen functionarissen van Borsumij Whery stelt de Economische Controledienst een onderzoek in wegens mogelijke handel met voorkennis, zo werd vanmorgen bekend.

Op de Europese wisselmarkten noteerde de Amerikaanse dollar vanmorgen 1,5419 gulden, bijna een halve cent minder dan de slotkoers van 1,5465 van afgelopen vrijdag.

De dollarkoers ligt nog maar een fractie boven zijn historische dieptepunt tegenover de Duitse mark en de gulden. De laagste slotkoers werd vorige week woensdag genoteerd met 1,5420 gulden. Tegen de zwakte van de dollar lijkt geen kruid gewassen. De discontoverlagingen door Duitsland, Nederland en enkele andere Europese landen van vorige week donderdag hadden slechts een tijdelijk effect. Al eerder was gebleken dat interventies door de centrale banken niets uithalen. Toch lieten de Amerikaanse centrale banken zich vandaag voor het eerst in meer dan drie jaar zien op de valutamarkt in Tokio. De steunaankopen voor de dollar, die ook de Japanse centrale bank verrichtte, boden echter nauwelijks soelaas.

Ook het Britse pond moest vanmorgen inleveren. De koers daalde met een cent van 2,5025 gulden tot 2,4925.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs veroorzaakte vandaag de zwakte van de dollar een scherpe koersval. De Nikkei-index kelderde met 758,66 punten ofwel 4,7 procent tot 15.381,29. Daarmee kwam het verlies sinds het begin van het jaar op 22 procent.