Hamas zweert wraak na explosie in Gaza

TEL AVIV, 3 APRIL. De moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas heeft gisteren vanuit Damascus Israel wraak aangezegd voor de zware ontploffing in een gebouw in de stad Gaza waarbij zeker drie leden van haar militaire vleugel omkwamen. In totaal kwamen bij de ontploffing in wat een werkplaats voor het maken van bommen bleek te zijn ten minste acht mensen om het leven en werden dertig gewond. Onder de doden bevinden zich een vader en zijn dochtertje van drie jaar.

Hamas-leiders in Gaza ontkenden gisteren dat er sprake zou kunnen zijn van een ongeluk bij het maken van bommen. Volgens hen is de ontploffing het resultaat van sabotage van buitenaf. Hamas heeft zowel Israel als het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat ervan beschuldigd de hand te hebben gehad in de explosie in de werkplaats in de Sheikh Radwan buurt in de stad Gaza. Arafat heeft volgens berichten uit Gaza de Palestijnse politie opdracht gegeven gevaarlijk geachte Hamas-leden te arresteren.

Onder de omgekomen leden van Izzadin Kassem, de militaire vleugel van Hamas, werd aanvankelijk Kamal Kheil genoemd, die bovenaan de lijst van de door Israel gezochte Hamas-leden staat. Maar zijn vader zei later dat hij gewond in een ziekenhuis was opgenomen, waaruit hij door de Palestijnse politie zou zijn weggehaald. Israel acht Kheil verantwoordelijk voor een reeks aanslagen op Israelische militairen. Ook het Palestijnse zelfbestuur maakt jacht op hem, wegens het uit de weg ruimen van Palestijnen die ervan werden verdacht met Israel te hebben samengewerkt.

In de ontplofte werkplaats werd een grote hoeveelheid munitie, wapens en handgranaten gevonden. Israelische veiligheidskringen zijn van oordeel dat Hamas gisteren een zware tegenslag heeft gehad, maar beslist in staat moet worden geacht op korte termijn wraakacties uit te voeren.