Gert-Jan Theunisse stopt met wielrennen

ROTTERDAM, 3 APRIL. Gert-Jan Theunisse beëindigt met onmiddellijke ingang zijn wielercarrière. De 32-jarige prof uit het Brabantse Berghem heeft ploegleider Willy Teirlinck van zijn Belgische sponsor Collstrop gevraagd zijn contract, dat op 31 december afloopt, te verbreken. “Uit testen is gebleken, dat Theunisse ten minste de eerste zes maanden geen topconditie kan bereiken”, aldus Teirlinck vanochtend. “Gert-Jan heeft die informatie van de sportarts Hartgers, die is verbonden aan de faculteit gezondheidswetenschappen van de universiteit van Maastricht.”

Volgens Teirlinck staat in het medische rapport dat Theunisse Collstrop heeft toegestuurd dat 'de renner bij grote inspanningen vaak onwel en duizelig wordt'. “Het is medisch gezien thans niet aan te raden zijn prestatievermogen op te voeren, schrijft de dokter. De doorstroming van de zuurstof naar het bloed is onvoldoende. De longcapaciteit is afgenomen. Er worden nog nieuwe onderzoeken gedaan, want Theunisse wil weer helemaal gezond worden. Hij vond het heel vervelend naar de sponsor toe, heeft hij me gezegd. Maar hij wil niet wéér, zoals in 1994, zo lang van de ziektewet profiteren. Daarom leek het hem zinniger uit het koersen te stappen en iets anders in de maatschappij te gaan doen. Spijtig voor ons, want hij was toch het visitekaartje van Collstrop. We hebben ons na overleg bij zijn vertrek neergelegd.”

De klimmer Theunisse werd in 1984 prof bij de ploeg Raleigh van Peter Post, die later Panasonic heette. In '87, '88 en '89 reed hij in dienst van de stal PDM. In de Tour de France van '89 eindigde hij als vierde, won hij het bergklassement en de etappe naar Alpe d'Huez. De individualist Theunisse keerde in 1990 samen met zijn 'eeuwige maatje' Steven Rooks voor een jaarwedde van een miljoen gulden terug bij Post, maar kon zijn salaris niet waarmaken. Hij raakte in '90 - net als in de Tour van '88 - betrokken bij een dopingaffaire. De verhouding tussen testosteron en epi-testosteron was veel te hoog.

In '91 switchte hij naar de formatie TVM van Cees Priem. Hij won dat seizoen de Ronde van Luxemburg, de Acht van Chaam en hij werd tweede in het Nederlands kampioenschap. In de Tour finishte hij als dertiende. In '92 en '93 vielen zijn prestaties in het TVM-shirt tegen, zeer tot ergernis van Priem, met wie hij herhaaldelijk botste. Vorig jaar werd de langharige 'rebel' tweede in de nationale titelstrijd, waarna hij pas na veel intern geruzie deel mocht uitmaken van de Tourploeg. Hij gaf in Frankrijk op, kreeg geen verlenging van zijn contract en verhuisde naar Collstrop. Bij die kleine Vlaamse werkgever kon hij mede door ziekte hij geen potten breken.