Extra Edison voor gehele platenoeuvre Elly Ameling

AMSTERDAM, 3 APRIL. Bij de toekenning van de klassieke Edisons is vandaag een extra Edison toebedeeld aan de sopraan Elly Ameling voor haar gehele fonografische oeuvre. Ameling kreeg al vier keer eerder een Edison voor afzonderlijke opnamen. Eereder werden het Concertgebouworkest en sopraan Joan Sutherland op deze manier onderscheiden. Een extra Edison voor een uitzonderlijke Nederlandse produktie ging naar de Ebony Band van Werner Herbers voor een plaat met muziek van Erwin Schulhoff. In de categorie orkestmuziek werden Edisons toegekend aan opnamen van Les Indes Galantes van Rameau door het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen en aan The jungle book van Charles Koechlin, o.l.v. Zinman. Maxim Vengerov werd bekroond voor opnamen van vioolconcerten van Prokofjev en Sjostakowitsj, gedirigeerd door Mstislav Rostropowitsj.

Verder werden Edisons toegekend aan dirigent Paul McCreesh, pianist Krystian Zimerman, het Nederlands Kamerkoor dat muziek van Daniël de Lange opnam, het Alban Berg Kwartet en L'Archibudelli, een wisselend kamermuziekgezelschap rond cellist Anner Bijlsma.

In de sector theatermuziek werden Edisons toegekend aan de opname van Viktor Ullmanns Der Kaiser von Atlantis, en de opname van Mozarts Le nozze di Figaro o.l.v. John Eliot Gardiner. Zanger Christoph Prégardien en pianist Andreas Staier werden onderscheiden voor een plaat met vocale muziek van Schumann, Schubert en Mendelssohn. De Edison voor de eigentijdse muziek ging naar Pierre Boulez voor een opname met concerten van Ligeti. In de sector 'opnamen van historisch belang' werden Edisons toegekend aan de Richard Strauss-uitgave o.l.v. Karl Böhm en The Heifetz Collection, samengesteld door Jack Pfeiffer.

De jury onder voorzitterschap van Rob Edwards werd dit jaar gevormd door Hans Heg, Cornelis van Zwol, Thiemo Wind, Maarten Brandt en Paul Luttikhuis.