...en de herhaling twee jaar later

Vrijdagmorgen 31 maart 1995, drie weken voor het besluit van het kabinet Kok-I over de Betuwelijn. Het VPRO-radioprogramma Argos onthult dat een consortium van zeven bedrijven in het diepste geheim een geheel nieuwe boormethode aan het ontwikkelen is. Aanleg van de Betuwelijn volgens die 'industriële tunnelbouwmethode' hoeft niet meer dan 8,5 miljard gulden te kosten. De naam van Van der Hoorn valt twee keer, maar een direct verband met de 'industriële tunnelbouwmethode' wordt niet gelegd.

Minister Jorritsma, daags voor het programma ondervraagd, toont zich verbaasd. Nee, ze weet niks van een nieuwe boormethode. Maar ondergrondse aanleg, zegt ze, is “allang geen optie meer”. Aan de andere kant: als de plannen deugdelijk zijn, is het natuurlijk “fantastisch”. Die avond bericht het NOS-journaal over “een geheel nieuwe boormethode”. Premier Kok zegt dat minister Jorritsma “naar de plannen zal kijken”. PvdA, D66 en VVD willen er meer van weten, GroenLinks besluit het vragenuurtje in de Tweede Kamer te gebruiken om de minister op het matje te roepen. Alleen het Kamerlid Leers (CDA) is sceptisch: “Eerst zien, dan geloven.”

Diezelfde vrijdagavond zit professor Van der Hoorn rustig thuis. Hij is wat verbaasd over de commotie. Nadat zijn plannen waren afgewezen door Maij-Weggen, is het onderzoek natuurlijk gewoon doorgegaan. Inmiddels is de boormachine vereenvoudigd, nu moet de technische haalbaarheid nog worden aangetoond. (GP)

    • Gretha Pama
    • Kees van der Malen
    • Ingeborg Möller