ECD-onderzoek bij Borsumij

Niet bekend

Op maandag 6 februari van dit jaar maakte Borsumij Wehry bekend het kleine beursgenoteerde kledingbedrijf Ehco KLM over te nemen. De vrijdag tevoren bleek in Ehco opvallend veel te zijn gehandeld. Het controlebureau van de Amsterdamse Effectenbeurs stelde in opdracht van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) een onderzoek in. Tijdens dat onderzoek bleek de betrokkenheid van functionarissen van Borsumij, waarna de toezichthouder bij justitie aangifte heeft gedaan, zo heeft de STE vanmorgen bevestigd.

Na de aangifte zet de Economische Controledienst in opdracht van de officier van justitie het onderzoek voort. Op het handelen met voorkennis staat een maximale straf van 2 jaar gevangenis en een ton boete.

Borsumij Whery schrijft in een persbericht: “Dat het eraan hecht te verklaren dat harerzijds geen enkele twijfel bestaat over een gunstige afloop”. Een zegsman van het handelshuis weigert verder elk commentaar.

Als gevolg van het opmerkelijke koersverloop op vrijdag 3 februari schortte de Commissaris voor de Notering van de beurs tijdelijk de handel in Ehco KLM op. Voordat de notering in Ehco KLM werd geschorst was de koers in drie transacties gestegen van 33,50 naar 36 gulden. Daarmee waren 3.575 aandelen gemoeid. In het fonds Ehco kleding heeft doorgaans geen of nauwelijks handel plaats. Zo wisselde over de periode 1 februari 1994 tot en met 1 februari 1995 per handelsdag gemiddeld slechts 850 aandelen van eigenaar. De Commissaris voor de Noteringen handhaafde vervolgens de noteringen, maar stelde wel een onderzoek in.

Maandag steeg, nadat Borsumij zijn bod van 43 gulden had gedaan, de koers van Ehco KLM in een klap van 36 naar 41 gulden om daarna de hele dag rond de 42 gulden te blijven staan.