Duitsland tot Turkije: troepen nú weg uit Irak

ANKARA/ BONN, 3 APRIL. Duitsland heeft Turkije vandaag opnieuw gevraagd zijn troepen zo snel mogelijk terug te trekken uit Noord-Irak, waar het twee weken geleden een grootscheeps offensief heeft gelanceerd tegen de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), en de Koerdische kwestie met politieke middelen te regelen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, deed dit vanochtend tegenover zijn Turkse ambtgenoot Erdal Inüon, die in een diplomatieke rondreis langs Turkijes critici de bezorgdheid over de Turkse plannen probeert weg te nemen. Inüon legde vandaag de nadruk op de noodzaak voor zijn land om de operatie voort te zetten zolang vandaaruit aanvallen op Turks grondgebied kunnen worden uitgevoerd. “De terreur van de PKK rechtvaardigt onze actie in het noorden van Irak”, zei hij. Hij ontkende dat er plannen bestaan om in Noord-Irak een veiligheidszone af te kondigen, zoals Israel in Zuid-Libanon heeft gedaan.

Voor zijn vertrek naar Duitsland zei Inüon dat het Turkse leger de controle over het gebied aan de Iraakse Koerden wil overdragen, zoals overigens bij een eerdere dergelijke operatie, in 1993, ook is gebeurd. Sindsdien zijn de twee partijen die daar de macht delen echter onderling slaags geraakt. Het resulterende machtsvacuüm heeft juist tot de nieuwe Turkse interventie geleid.

Generaal Hasan Kundakçi, de commandant van de Turkse troepen in Irak, zei tegelijk dat het plan voor de terugtrekking van het leger gereed is. Hij gaf geen verdere bijzonderheden.

Door de gevechten in Noord-Irak zijn 15.000 Iraakse Koerden ontheemd geraakt, aldus het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Volgens critici heeft het Turkse leger dorpen aangevallen en burgers aangehouden. Turkije ontkent dat.

De Turkse regering heeft gisteren een konvooi met 700 ton levensmiddelen voor de civiele bevolking Noord-Irak ingestuurd. Turkije had de VN vorige maand beloofd dit jaar in totaal 9.000 ton voedselhulp te leveren. (Reuter, AP, AFP)