CROSTINI MET WITTE-BONENPUREE

Onlangs kreeg ik een tas vol versgeplukt raketkruid (ook bekend als arugula, rucola of notensla) cadeau uit Italië. Sergio, piloot voor Alitalia en verwoed tuinier, overhandigde dit 's ochtends door hem in eigen tuin geplukte donkergroene goud aan mijn overbuurman, zijn zwager, die als NOB-cameraman in Rome een opdracht had, toen ze allebei op het vliegveld in transit waren! Klinkt ingewikkeld, maar ik was wel erg blij met deze “jetset raket”. Ik heb nooit eerder zo'n intens, lichtbitter, nootachtig en peperig raketkruid gegeten. Dit jaar ga ik zelf proberen deze heerlijke (en in de winkels, dure) slasoort te kweken, want buiten Amsterdam is hij maar moeilijk verkrijgbaar, terwijl de mogelijkheden om hem te verwerken groot zijn. Dit recept is daar een voorbeeld van.

Voor 10 tot 12 personen als borrelhapje

4 eetlepels olijfolie

3 sjalotjes, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngehakt

500 g cannellinibonen (Italiaanse grote witte bonen) uit blik, uitgelekt

zout en versgemalen peper

circa 150 g raketkruid of wilde spinazie, grondig schoongemaakt

3 eetlepels olijfolie

1 grote teen knoflook, fijngehakt

zout en versgemalen peper

circa 6 sneden Turks brood, gehalveerd, of 12 sneden stokbrood

olijfolie

Verhit de 4 eetlepels olijfolie in een koekepan. Doe er de sjalot en knoflook in en fruit die circa 5 minuten op een middelhoog vuur onder af en toe omscheppen. Voeg de bonen toe en breng op smaak met wat zout en peper. Draai het vuur laag en laat circa 20 minuten sudderen onder af en toe omscheppen, zodat de bonen de smaken van de sjalot en knoflook opnemen. Neem de pan van het vuur en schep het bonenmengsel in een keukenmachine. Draai met korte stootjes tot een grove puree. Zet weg. Snijd het raketkruid of de spinazie bij en snijdt in smalle reepjes. Verhit de 3 eetlepels olijfolie in dezelfde koekepan en doe er de ene teen knoflook en de reepjes bladgroenten in. Bestrooi met wat zout en roerbak circa 1 minuten tot de gladgroenten geslonken zijn. Schep dit mengsel door de bonenpuree en schep er zonodig nog wat olijfolie door tot een smeuïg mengsel. Doe de puree in een decoratieve kom en zet even weg. Smeer de sneden brood in met olijfolie, zet ze op een bakplaat en zet die circa 5 minuten in een op 220ß8 C voorverwarmde oven tot de sneden goudgeel zijn. Doe het brood in een mandje en dien onmiddellijk op met de bonenpuree.

    • Kim Maclean